Gösterge ve Dil Göstergesi Nedir?
Bir kavram olarak gösterge, bir anlamı işaret eden her türlü belirti, iz veya işareti karşılamaktadır. Yani temelde bir anlam boyutu bir de biçim boyutu olan iki şey arasında bir bağ kurmaya dayanır. Her alanda kurulabilen bu bağlara gösterge denir. Kuşkusuz gösterge geniş kapsamlı bir kavramdır, sadece dilde değil sosyal veya doğal yaşamda da bulunur. Fakat bu yazıda özellikle dilsel göstergeler üzerinde yoğunlaşacağız.
Dilimizde anlamı olan her birime gösterge denilmektedir. Daha açık bir tanımla “kendisi dışında bir şeyi gösteren, onun yerini tutabilen, düşündüren ve bir şeye işaret eden nesne, görünüş, kelime veya her türlü belirtiye” gösterge denilmektedir. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere bir göstergenin “gösteren” ve “gösterilen” olmak üzere iki yönü vardır. Bizi düşündüren, kafamızda bir şeyi canlandıran her türlü işaret gösterendir. Kelimeler, resimler veya çeşitli simgeler gösteren olabilir. Gösterenlerin işaret ettiği, zihnimizde canlanan her türlü anlam ise gösterilendir.
Bir örnekle gösterge kavramını açıklamaya çalışırsak, “UÇAK” kelimesi bir göstergedir. Çünkü bu kelimeyi gördüğümüzde zihnimizde hızlı bir şekilde uçabilen, kanatları olan bir araç gelmektedir. İşte bu göstergenin gösteren kısmı uçak kelimesi, gösterilen ise uçarak ulaşımı sağlayan araçtır. Aynı şekilde aşağıda örneklenen göstergelerde kelimeler bir dilsel göstergedir. Portakal diyince hepimizin aklına gelen meyve, gösterilendir. Aynı şekilde hepimiz için timsah kelimesi, yırtıcı bir hayvan görüntüsünü zihnimizde çağrıştırır.
Gösterge ve dil göstergeleri ile ilgili aşağıdaki konu başlıklarına dokunarak ayrıntılı ve örneklerle hazırlanan ilgili içeriğe ulaşabilirsiniz.
Gösterge Çeşitleri Nelerdir?
Dil Göstergesinin Özellikleri
İletişimde Kullanılan Göstergeler
Dil biliminde gösterge terimi, genellikle “sözcük” karşılığı olarak kullanılmaktadır. Bu terimin yerine “belirtke” sözcüğü de kullanılabilir. Önemli olan gösteren ve gösterilen bağını kuran bir işareti meydana getirmesidir. Her dilin göstereni farklıdır. Türkçe düşünebilen insanlar, fare kelimesini sözlü veya yazılı olarak algıladıklarında hemen zihinlerinde kemirgen, kuyruklu bir hayvan canlanır. İşte gösterge bir yönüyle de soyut bir şeyin veye kavramın sembolü olan işarettir.
Orkun KUTLU
BENZER KONULAR
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Gösterge ve Dil Göstergesi Nedir?
- Yazının Bölümü: Dil Bilimi
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Belirti, Belirtke, Dil - Anlatım Konuları, Dil Bilimi, Dil Göstergeleri, Dil Göstergeleri Açıklama, Dil Göstergeleri Konu Anlatımı, Dil Göstergeleri Nedir, Dil Göstergelesi Örnekleri, Dil Göstergesi Konu Anlatımı, Gösteren, Gösterge, Gösterge Açıklaması, Gösterge Çeşitleri, Gösterge Dil ve Anlatım, Gösterge Konu Anlatımı, Gösterge Nedir, Gösterge Örnekleri, Gösterge Türleri, Gösterilen, İkon, Simge, Türkçe Konu Anlatımı
- Rastgele 10 Yazı:
- Karacaoğlan Efsanesi / Türk Efsaneleri
- Dede Korkut Adının Anlamı ve Açıklaması
- Uyak (Kafiye) ve Ölçü (Vezin)
- Türkçe Dersine Nasıl Çalışılır?
- Büyük Selçuklu Devletinde Kültür ve Medeniyet Yapıları
- Büyük Selçuklularda Minare Sanatı ve Mimarisi
- Yavuz Bülent Bakiler
- Türkçede Anlam Olayları / Değişmeleri
- Prof. Dr. Ahmet Taşağıl
- Eser ve Yazar Eşleştirmeleri / A – B – C – Ç