Türklerin Ana Yurdu
Eski Türklerin tarihi göçlerden önce oturdukları ana yurdun neresi olduğu problemi, geçtiğimiz yüzyıldan itibaren tartışılan bir konudur. Batılı araştırmacıların çoğu problemi kendi uğraştıkları bilim dalları açısından ele aldıklarından bu konuda farklı sonuçlara varmışlardır. Tarihçiler Çin kaynaklarına dayanarak Altay Dağları‘nı ve etrafını Türklerin ilk ana yurdu olarak kabul etmişlerdir. Sanat tarihçileri Tanrı dağları – kuzeybatı Asya sahasını ana yurt olarak belirtmişlerdir. Bazı kültür tarihçileri ise İrtiş Nehri – Urallar arasını veya Altaylar – Kırgız bozkırları arasını veya Baykal Gölü’nün güneybatısını ana yurt olarak göstermişlerdir.
Türkler M.Ö. 2000 yılından daha eski çağlarda, Orta Asya’da Sayan-Altay dağlarının kuzeybatı bölgesinde, Ye-nisey ırmağı boylarında yaşıyorlardı. M.Ö. 1500′lerde oturdukları geniş bölge Sayan dağlarından Altaylar’a ve Tanrı dağlarına kadar iniyor, batıda Urallar’a kadar uzanıyor, güneyde Balkaş gölünü, güneybatıda Aral gölünü, Hazar denizini ve kuzeydoğu bozkırlarını içine alıyordu.
M.Ö. 1100 yıllarından itibaren Türkler ilk yurtlarını boşaltarak Altaylar’a inmiş, Türkistan’a (Doğu ve Batı Türkistan) yerleşmişlerdi. M.Ö. yedinci yüzyılda, Ordos, Volga ve Kuzeybatı Asya olmak üzere üç yöne göç yapılmıştı: Yakut Türkleri Kuzeydoğu Sibirya’ya göç etmişti. Onlarla bir süre yaşayan Çuvaşlar ise batıya yönelerek Ural dağlarının güneyine indiler.
M.Ö. 4. ve 3. yüzyıllarda Türkler hem batıda, hem doğuda yoğun olarak göründüler. İrtiş nehrinin batısında ve Hazar çevresinde yaşayanlara Batı Türkleri; doğuda, iç Asya’nın çeşitli yerlerinde ve kuzeybatı Çin’de yaşayanlara ve buralara hâkim olanlara Doğu Türkleri denildi.
Bazı dil araştırmacıları ise Altayların doğusunu veya Kingan Dağları bölgesinin ya da 90 derece boylamının doğusunun eski Tür k ana yurdu olması gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Sovyet arkeologları Kiselev ve Çernikov’un Orta Asya’da yaptıkları araştırmalar, bilim dünyasına Türklerin aya yurdu konusunda M.Ö. 2. binden öncesine ışık tutan bilgiler kazandırmıştır. Buna göre, kuzey Altayların hemen batısında bulunan Minusinsk bölgesinde ortaya çıkarılan Afanesyevo kültürünün (M.Ö. 1700-1200) temsilcileri olan dolikosefal mongoloidlerden ve dolikosefal “Akdeniz tiplerinden” farklı brakisefal savaşçı beyaz ırk, Türk soyunu proto-tipiydi. Bu tipin örnekleri “taş devrinin ilk çağlarından beri” Altay-Sayan dağlarının güneybatı bölgesinde yaşamaktaydı.
Yayılma Nedenleri
Türkler yaradılış olarak taşkın ruhlu, çok hareketlidirler. Fakat göçlerin asıl sebebi bu özellikleri değildir. Türk göçlerinin ilk sebebi ekonomiktir. Nüfusun artması, anayurt topraklarının büyük hayvan sürülerini otlatmaya yetmez hâle gelmesi ve kuraklıkların hüküm sürmesi asıl sebeptir. Bu yüzden, hem nüfusları az, hem de toprakları çok verimli olan komşu ülkelere doğru ilerlediler. Başlangıçta ele geçirdikleri yeni topraklar hemen hemen ıssızdı ve bunlara sahip görünenler de o verimli yerleri öylece bırakmışlardı.
Bazen Türkler de yabancıların baskısına uğruyor ve özellikle bozkır hayatı yaşayan boylar yurtlarını terketmek zorunda kalıyorlardı. Çünkü, yabancı bir devletin idaresinde olmak, bağımlı yaşamak onların katlanabileceği bir durum değildi ve hür ve bağımsız kalmak Türklerin asıl özelliği idi.
İlk büyük Türk İmparatorluğu’nu kuran Hunların, Orhun-Selenga ırmakları ile bu ırmakların batısındaki Ötüken ve daha aşağıda kalan Ordos çevresinde oturduklarını biliyoruz. Bu bölge, bugünkü Moğolistan’ı ve Kuzey Çin’i içine alır.
Hun soyundan gelen Türkler’in, Göktürkler zamanında ve öncesinde bugün Moğolistan sınırları içinde yer alan Altay – Sayan ve Tanrı Dağları’nın güney yamaçlarında, Çin’in kuzeyinde yaşadıkları düşünülmektedir. Hakkında bilgi sahibi olunan en eski Türk topluluğu İskitler’in de, yine bu bölge çevresinde -yani genel olarak Orta Asya diye tarif edilen yerde- yaşadıkları gerek tarihi gerekse de arkeolojik araştırmalar neticesinde bilinmektedir.
Bu konuyla ilgili aşağıdaki sayfalardan da yararlanabilirsiniz:
Türk – Moğol Akrabalığı ve Ana Yurdu
Türklerin İlk Ana Yurdu ve Komşuları
BENZER KONULAR
- Yazının Bağlantısı: Türklerin Ana Yurdu
- Yazının Bölümü: Genel
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Altay Dağları, Ana Yurt, Eski Türklerin Ana Yurdu, Orta Asya, Sayan Dağları, Tanrı Dağları, Türk Yurdu, Türklerin Ana Yurdu, Türklerin Ana Yurdu Neresidir, Türklerin Anayurdu, Türklerin Ortaya Çıktıkları Yer
- Rastgele 10 Yazı:
- Horasan, Maveraünnehir ve Harezm Bölgesi – Türk Şehirleri
- Prof. Dr. Faruk Sümer
- Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya
- Tekdüze / Monoton Nedir?
- Osmanlı Devletinin Dönemleri
- Pişmanlık Bildiren Cümleler
- Türk Tarih ve Kültüründe Bozkurt
- Edat Tümleci
- Hazırlıklı Konuşmalar / Sözlü Anlatım
- “De” Bağlacının ve Ekinin Yazımı
Habil değil yasef hz. Adem in oğlu yasef’in soyundadır Türkler.
Hz. Adem’in değil Hz. Nuh’un soyundan gelir Yafes. Tabi bu da rivayettir.
Yazıyı hazırlayan kardeşimiz, rivayetlerden yola çıkmış. Bölgede yapılan arkeolojik kazılar var, buluntular var.Mu kıtası masalı Türklüğü içine sindiremeyen batılıların yalanıdır.
Atatürk ve Türkler buraları savaşlarla kazanmış fakat şimdikiler buralara pek iyi bakmıyorlar gibi sanki.
Bazı yorumları ve TÜRKLER hakkında yazılan çizilenleri okuyunca sinirleniyorum. Yazılan tarih kitaplarına bakarsanız Türkler yok milattan önce 8. yüzyılda yok milattan sonra 3. yüzyılda şurda burda ortaya çıkmıştır deniliyor. Türkler gökten zembillemi indiarkadaşlar biraz mantıklı düşünün. Türkler Hz.Ademin oğlu habil adı verilen kişinin soyundan gelmektedir daha ispatlanmadı ama bulunan kaynaklara göre en eski dil Türkçedir. Evet bazıları ucundan tutmuş araştırmanın kayıp mu kıtasında yaşamışlardır ve her kıtada yaşamışlardır yazılan tarih kitaplarının aksine bundan binlerce yıl öncesinde Türkler vardı ve hep var olacaktır.
Daha önce yaptığım bir araştırmada Türklerin kayıp bir MU KITASINDAN yayıldıklarını öğrenmiştim. Sanırım büyük Okyanusun civarında olan bu kayıp kıta, tusunami gibi bir felaket veya o zamanlarki kıta hareketleri nedeniyle sular altında kalmaya başladığı zaman orada yaşayan TÜRKler göçerek Asyaya doğru hareket etmişler.
Aslında Orta Asya dediğimiz coğrafya Türklerin esas ana yurdu değil. Çünkü Anadolu’yu görmeden Asyaya geçmek mümkün değil. Bence Türkler Orta Asyaya daha sonradan gitmiş olabilirler.
bu konuda net bir fikri olan var mı?
Saygılar.
Doğru diyorsun.Bende tam “Mu Kıtası” hakkında araştırmalar yapıyordum.ancak, Mu Kıtası olayı kesinlikle doğruluğu kanıtlanmış bir şey değildir.Ayrıca coğrafi olarak Mu’dan ayrılınca Anadolu’yu görmeden Asya’ya geçmek mümkündü.Mu ile Asya komşuydu.Ancak,dediğin gibi o zamanlar kıta hareketlenmeleri vardı.Mu’ya olan başka yerlerede olmuş olabilir.O yüzden kesin ve net bir şey söylemek zor olur.
Türkler in ana vatanı olarak bilinen Orta Asya asında ana vatanı değildir Mu kıtasıdır der. Bazıları Orta Asya der. Biz kime inanaalım şimdi?
Atatürk’ün Türk Tarih Tezi’ni okuyun. Vefat ettiğinde masasının üzerinde, Türklerin ana yurdunun neresi olduğuna ışık tutacak belgeler üzerinde çalıştığını araştırın. Bu konuda yazılan bilgi ve belgeleri bulun. Ve kendi fikrinizi kendiniz belirleyin. Türklerin ana yurdunun neresi olduğuna dair bilgiler, yarın bir kazıda bulunacak kafatası ile değişebilecek kadar yenidir. Türklerin Anadolu’dan Orta Asya’ya gittiğini söyleyenlerin de haklı kaynakları var; tam tersini iddia edenlerin de. Tarihin bu kadar eski bir dönemine ait kesin bir bilgi vermek bu kadar zor olduğu için, lütfen biraz da kendiniz işin ucundan tutun ve kendi fikriyâtınızı oluşturun. Saygılar…
Çok güzel bir site yani inanamıyorum.
Uzun ve hareketli bir tarihsel geçmişe sahip olan Türkler; bunun doğal bir sonucu olarak yeryüzünde oldukça geniş bir coğrafyaya dağılmış olarak yaşamaktadırlar. Türk adını taşıyan ve belgelenmiş ilk halk M.Ö. 6. yüzyılın ortalarında bugünkü Moğolistan’ın kuzey-doğusunda Orhon ve Selenga nehirleri kıyısında ortaya çıkmıştır.
Bugün Türkler, bağımsız olarak Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan topraklarında yaşamaktadırlar. Türk devletlerinin sınırları dışındaki Türk nüfusun önemli bir kısmını eski Sovyetler Birliği toprakları üzerinde yaşayan Türkler oluşturmaktadır. Bu coğrafyada bulunan Türk toplulukları Orta Asya ve Kafkasya’nın yanı sıra, Orta Volga ve Güney Urallar arasındaki bölgelere de dağılmışlardır. Yoğun biçimde yaşadıkları diğer bir bölge ise Sibirya bölgesidir.
Aynı zamanda eski Sovyetler Birliği’nin batı bölgesi olarak adlandırılan ve Moldova, Batı Ukrayna ve Litvanya Cumhuriyetlerini kapsayan coğrafyada da Türk toplulukları bulunmaktadır. Günümüzde Türk nüfusun azınlık olarak yaşadığı bölgelerin dağılımına bakıldığında, Avrupa ve Balkan ülkelerinden, Orta Doğu ve Orta Asya’ya, Avustralya kıtasından Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar uzanan geniş coğrafyaya yayıldıkları görülmektedir.
Türkler, İran, Irak, Suriye, Ürdün ve Afganistan gibi Orta Doğu ülkelerinde ve Çin ve Moğolistan gibi Orta Asya ülkelerinde de yaşamaktadırlar. (:
Çok güzel anlatmışsınız. Sağolun çok doğru söylediniz. Yine anlayamayan çıkar kesin. Çinin uygur özerk bölgesinde 40 milyonu aşkın (belki daha fazladır) uyghurlar yaşıyor. Onlar da bağımısız olabilse keşke. Onlar da Türktür. Hem hiç özünü kaybetmemiştir.