Kelime (Sözcük) Nedir?
Kelime, anlamı veya görevi bulunan ve tek başına kullanılabilen ses veya sesler topluluğudur. Türk Dil Kurumu kelimeyi “Anlamlı ses veya ses birliği, söz, sözcük” olarak tanımlamaktadır. Kelimeler anlamlı veya görevli dil birlikleridir.
Kelimelerin genellikle anlamları vardır. dışarıda bir varlığı, bir nesneyi bir hareketi karşılarlar. Kelimeyi –ki kelimenin Türkçe karşılığı sözcüktür ve daha sık bu hâliyle kullanılmaktadır– okuduğumuz veya duyduğumuz zaman o varlık veya hareket gözümüzün önünde canlanır: kitap, daktilo, koyun, kuzu, cetvel, koşmak , yazmak…
Ancak, anlamı bulunmayan kelimeler de vardır: gibi, ile , ve , için , fakat, ama, kadar vb. Bunların anlamları yoktur ve hiç bir varlığı veya hareketi karşılamazlar. Cümlede anlamlı kelimelerle birlikte kullanılırlar. Onların manalarına yeni ifadeler katarlar: aslan gibi, onun için gelmiştim, sabaha kadar ağladı örneklerinde olduğu gibi.
Kelimeyi tanımlamak sanıldığından daha zordur. Biz kelimeyi farklı anlamlarda kullanınz. Bu anlamları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
a) Kelimelerin bütün biçimlerini sözlüklerde bulamayız. Örneğin öğrenciler, öğrencileri gibi biçimler sözlüklerde yer almaz. Bunun yerine sözlüklerde öğrenci biçimi bulunur. Kelime bu anlamıyla soyut bir biçim olarak karşımıza çıkar. Sözlüklerde yer alan bu kullanımlar için sözlükbirim terimi kullanılır.
b) Bazen kelime soyut bir kavram için değil de söz konusu sözcüğün anlamıyla ilgili olabilir ve bunlar bir sözcüğün bütün çekim biçimlerini içine alabilir. Öğrenci, öğrenciler, öğrencim vb. biçimler kelime biçimlerdir (word-form). Bu tür biçimler bir sözlükbirimin farklı biçimleridir ve farklı çekim biçimleriyle gerçekleşebilir.
c) Kelime bazen dil bilgisel (ad, sıfat, fiil vb.) bir anlam taşıyabilir. Bu anlamdaki kelimeler dil bilgisel kelime olarak adlandırılır. Dil bilgisel kelimeler biçim bilgisi ve söz diziminin önemli kavramlarındandır.
Bahçedeki en güzel çiçek güldü ve Bahçede oynayan çocuklar güldüler cümlelerine bakıldığında birinci örnekteki gül sözcüğü ikinci örnektekinden farklıdır. Birinci kullanımdaki kelime isimdir ve GÜL sözlükbirimine aittir. İkinci örnekte kullanılan GÜL kelimesi fiil grubuna aittir ve farklı bir sözlükbirimdir.
|« Sözcük Türleri «| – |« Sözcükte Anlam «|
BENZER KONULAR
Bu Yazıya 12 Kişi Yorum Yazmış!
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Kelime (Sözcük) Nedir?
- Yazının Bölümü: Dil-Anlatım
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Dil ve Anlatım, Kelime Ne Demektir, Kelime Nedir, Kelime Nedir Konu Anlatımı, Kelime Örnekleri, Kelime Tanımı, Kelime Türkçe, Kelimeler, Kelimenin Açıklaması, Kelimenin Özellikleri, Kelimenin Tanımı, Konu Anlatımı, Sbs, Sbs Konu Anlatımı, Sözcük, Sözcük Konu Anlatımı, Sözcük Nedir, Sözcük Örnekleri, Sözcük Tanımı, Sözcükler, Türk Dili, Türkçe
- Rastgele 10 Yazı:
- Türk Lehçelerindeki Sözcüklerin Yazımı
- Sıfat Tamlaması Nedir?
- Milli Kültür Nedir? / Tanımı – Açıklaması
- Münazara Nasıl Yapılır?
- Atatürk’e Mareşal Rütbesinin Verilmesi
- Şemsettin Sami
- Performans ve Proje Ödevi Konuları
- Anneler Günü Sözleri – (Güzel Sözler)
- Dostluk Sözleri / 1 – (Güzel Sözler)
- Söyleşi (Sohbet) Türünün Özellikleri
Tarihi Gelişimi ve Temsilcileri
Uzun ve ayrıntılı anlatılması benim çok işime yaradı çünkü öğretmenlik okuyorum. Detayına kadar anlatımını öğreneyim ki bende öğretebileyim. Uzun ya da kısa olmasına bakmamalısınız, içinden çıkaracağınız, işinize yarayacak bilgiye bakmalısınız.
Öncelikle çok beyendim sağ olun.
Kısaca yazsanız çok daha güzel anlaşılırdı. Gereksiz yere uzatmanın yararı olmaz.
10 cümlelik anlatımı 1 sayfada anlatmışsınız. Şöyle yazsaydınız kısaca. Kelime tek başına kullanılır örnek a, b, c, d, e, gibi. Bu kadar.
Güzel yararlandım, çok güzel oldu.
Çok bilgi verici ve işime çok yaradı.
Çok bilgi verici.
Farklı sözcük nedir?
Gerçekten çok güzel bir çalışma, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Birçok kelime biçim bilgisel olarak basittir ve anlamlı daha küçük parçalara ayrılamazlar. Diğer taraftan birçok kelime de karmaşık bir yapıya sahiptir ve küçük parçalara ayrılabilirler. Güle, çocuğu gibi kelimeler parçalanabilir. Gül bir tür bitkiyi, çocuk da küçük yaştaki oğlan veya kızı ifade eder. Kelime köklerinden sonra gelen ekler de durum ekleridir.
Kök ek, yapım ve çekim ekleri, basit türemiş ve birleşik sözcüklere de burada yer vermek gerekir.