Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru Yazımı
Öğrencilerin özellikle bazı kelimelerin yazımında zorluk çektikleri ve sık sık hata yaptıkları görülmektedir. Bu durum, Türkçenin ses özelliklerine aykırı olan sözcüklerin var olmasından kaynaklandığı gibi, Türkçe kökenli olduğu hâlde bazı yazım kurallarının içselleştirilememesinden de kaynaklanan bir yanlış olabilmektedir.
Sözcükleri doğru yazmak, Türk dilinin kurallar bilgisini öğrenmiş olmayı göstermekten daha ciddi bir tutumu ortaya koyar. Bu, insanın işini ciddiyetle yaptığını göstermek, dile verdiği önemi ve sevgiyi göstermek, karşınızdaki insana verdiğiniz değeri hissettirmek anlamında bir duruşu ifade ettiğinden, önem taşımaktadır. Bu konuyla ilgili “Kurallara Uygun Yazmanın Önemi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
DOĞRU | YANLIŞ |
ait bazen birçok bir şey böyle çare çünkü icra etmek iddia herhalde herkes hiçbir konservatuvar laboratuvar mağdur orijinal piyanist seyahat soğan süper tabiî ki tehdit tıraş yalnız yanlış |
ayit bağzen bir çok birşey böle çağre çünki icraa etmek iddaa/idda heralde herkez hiç bir konservatuar laboratuar madur orjinal pianist seyhat sovan super tabiki tehtid/tehtit traş yanlız yalnış |
Ayrıca aşağıda yazımı karıştırılan sözcüklerin doğru yazımı üzerine hazırlamış olduğumuz iki ayrı liste bulunmaktadır. Birinci listenin işlevselliği ve öğreticiliği oldukça yüksek olduğundan, her düzeyden öğrencinin çıktısını alıp odasının bir köşesine asmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. :)
Resimleri bilgisayarınıza indirerek veya üzerine dokunarak daha ayrıntılı olarak görüntüleyebilirsiniz.

|» “Yazım Kuralları“ sayfasına dön! «|
BENZER KONULAR
Bu Yazıya 194 Kişi Yorum Yazmış!
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru Yazımı
- Yazının Bölümü: Yazım Kuralları
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Dil ve Anlatım, Edebiyat, İmla Kılavuzu, İmla Kuralları, imla Kuralları Nelerdir, İmla Kuralları Tdk Vikipedi, TDK, Türkçe, Türkçede Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru Yazılışı, Yanlış Yazılan Sözcükler, Yazım - İmla Kuralları, Yazım Kılavuzu, Yazım Kuralları, Yazım Kuralları Ders, Yazım Kuralları Konu Anlatımı, Yazım Kuralları Nelerdir, Yazım Kuralları Tdk Vikipedi, Yazım ve Noktalama, Yazım Yanlışları, Yazımı Karıştırılan Kelimeler, Yazımı Karıştırılan Kelimelerin Yazımı, Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru Yazılışı, Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru Yazım Kuralları, Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru Yazımı, Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru Yazımı ile İlgili Kurallar, Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru Yazımında Dikkat Edilmesi Gerekenler, Yazımı Tereddütlü Kelimeler, Yazımı Yanlış Olan Kelimeler
- Rastgele 10 Yazı:
- Türkçe ve Edebiyat
Performans – Proje Ödevi Konuları - Fiil Çatısı
- Güzel Ahlâk Üzerine
- Türkçenin Türetme Gücü
- Türkçenin Yabancı Dillerle Sözcük Alışverişi
- Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?
- Özgeçmiş (Cv) Nedir? – Nasıl Yazılır?
- Deneme Nedir? – Tanımı ve Özellikleri
- Kurtarıcı İsa Heykeli / Dünyanın Yedi Harikası
- Birleşik Yazılan Kelimeler
Liselere giriş sınavı (LGS’ye) çalışıyorum bunlar çok lazımdı teşekkür ederim, 2006 tayfa kazanacağız inşallah bu korona günleri geçecek ve biz liseye gideceğiz güzel günler bizi bekliyor.
Gerçekten güzel başarılı buldum bazı yazım yanlışlarının doğrularını öğrendim.
Kırmızıbiber, yeşilbiber, yeşilzeytin, siyahzeytin gibi kelimelerin yazımı sürekli değişiyor. TDK bu kelimelerin yazımını neden sürekli değiştirme gereği duyuyor sizce? Bunların belli bir kuralı yok mudur? Doğru bildiklerimizi de unutuyoruz. Yazımını karıştırdığım bir sürü kelime var artık.
Hatalı olan bir yer buldum. Familye değil “familya”dır doğrusu. Lütfen yanlışlıkları düzeltin.
Ben bu siteye bayıldım hazırlayanların emeğine sağlık teşekkür ederim sizlere.
Bilmediğim daha doğrusu yanlış bildiğim kelimelerin doğrusunu bu siteden öğrendim bunu yüzden çok beğendim.
Beğendim elinize sağlık böylece iyi bir iş çıkarmışsınız.
Ben bu siteyi çok beğendim bir daha ki her Türkçe ödevinde bu siteye bakacağım çünkü çok beğendim bence en güzel site bu.
Bazı yazımlar yanlış TDK’dan kontrol etmenizde fayda var.
Güzel olmuş zaten karıştırılan da bir konu. Ayrıca günde birer kelimenin hem yazımına hem de Türkçesine baksak daha da iyi yerlere varacağımızı düşünüyorum. Türkçe bizim dilimiz, yabancı kelimeleri sokma!