Mistik Düşüncelerle İç Dünyayı Araştıranlar
Nazım Hikmet’in ihmal ettiği, insanın bir de manevî tarafı olduğudur. İnsanların bir de görünmeyen iç âlemlerini, ferdî duyuş tarzlarını da anlatmak isteyenlerden Necip Fazıl Kısakürek (1905-1983), 1930’ların sonunda Nazım Hikmet’in tam karşısında görülmüştür. O da halk şiiri geleneğinden hareket etmiş, heceyi kullanmış, Batı şiiriyle kendi geleneğimizi birleştirmeye çalışmıştır. Felsefeye duyduğu merak bir çeşit mistik anlayış ve duyuşa yönelmiştir. Şiirlerinden bir kısmını, son yıllarda kendisini bir şair değil de bir dinî mürşit olarak gösterme uğruna reddetmiştir.
Yararlandığı mistik şiir geleneği, Ataç’ın “Baudelairein” bir şair saydığı Necip Fazıl’ın ruhunu sakinleştirmekten uzaktır. Ancak bu özelliği, Necip Fazıl’ın şiirinin asıl cazibesini yapar. Mustarip, arayan, bekleyen ve hiç tatmin olmayan modern insanın huzursuzluğu onda görülür. Cumhuriyet döneminin kültürlü, pervasız ve şiir duygusu kuvvetli denemeci tenkitçisi Nurullah Ataç, 1930 sonlarındaki değerlendirmelerinde şiirimizde iki isimden söz eder: Necip Fazıl ve Nazım Hikmet. 1960 sonrasında Nazım Hikmet gibi onun da ikinci defa tesiri üzerinde ayrıca durulmalıdır.
Mistik akım, en orijinal örneklerinden birini Asaf Halet Çelebi (1907-1958)’nin şiirlerinde gösterir. Daha sonraları da Sezai Karakoç gibi şairler İkinci Yeni akımı içinde, insanı iç dünyasının karmaşıklığından kurtaracak esrarlı gücü sezdirmeye çalışırlar.
|» “Edebi Akımlar“ sayfasına dön! «|
BENZER KONULAR
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Mistik Düşüncelerle İç Dünyayı Araştıranlar
- Yazının Bölümü: Edebi Akımlar
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Cumhuriyet Edebiyatı, Cumhuriyet Edebiyatı Şiir Akımları, Edebi Akımlar, Edebiyat, Edebiyat Akımları, Halk Edebiyatı Akımları, Mistik Şiir Akımı, Mistik Şiir Akımı Başlıca Özellikleri, Mistik Şiir Akımı Edebi Akımlar, Mistik Şiir Akımı Hakkında Bilgi, Mistik Şiir Akımı Halk Edebiyatı, Mistik Şiir Akımı Konu Anlatımı, Mistik Şiir Akımı Nedir, Mistik Şiir Akımı Örnek Şiirleri, Mistik Şiir Akımı Örnekleri, Mistik Şiir Akımı Şairleri, Mistik Şiir Akımı Sanatçılar, Mistik Şiir Akımı Sanatçıları, Mistik Şiir Akımı Temsilcileri, Mistik Şiir Akımı Türk Edebiyatı, Mistik Şiir Akımı Üslubu Örnekleri, Mistik Şiir Akımının Özellikleri
- Rastgele 10 Yazı:
- Temel Sözvarlığı Nedir?
- Hikaye Planı – Metin İnceleme Örneği
- Ahmet Yesevi / Divan-ı Hikmet
- Osmanlı Türkçesinin Söz Varlığı
- Hazır Cevaplar / Ünlü Zekice Sözler – 4
- Türk Dilinin Tarihi Gelişimi
- Günlük Yazmanın / Tutmanın Önemi
- Cumhuriyet Edebiyatında Birinci Eskiler
- Kitap Okumanın Faydaları
- Galileo Galilei Hayatı ve Buluşları