Cumhuriyet Dönemi Marksist Şairler
Memleket edebiyatının bütün mensupları ülke dertleri ile dertlenirler, fakirlik, cehalet, yokluğun bir kader olmaktan çıkarılmasını savunurlar. Eğitimini Rusya’da yapan Nazım Hikmet Ran (1902-1963), dertleri ortadan kaldıracak sihirli reçete olarak komünizmi sunar ve bu ideolojinin güçlü bir propagandacısı olur. Dil ve üslûbuyla da dikkati çeken Nazım Hikmet lirik şiirlerine rağmen, asıl tesiri ve şöhretini propaganda mahiyetindeki şiirlerinden kazanır. Nazım Hikmet’in şiirlerinde kitlelerin hareketini hatırlatan kuvvetli ahenk, kelime öbeklerinin başarıyla düzenlenmesinden kaynaklanır. Mayakovski’den aldığı şiir şemasıyla, klasik halk şiiri şeklini kırması, gür sesi, serbest nazmın yaygınlaşmasına yol açmıştır.
“Asaletin kelimelerde bile düşmanı” olan şairin Türkiye’den kaçması, adını değiştirmesi, bir yabancı ülkenin ve ideolojinin hizmetine girmesi yüzünden şiirlerinin yeni baskılarının yasaklanması, Nazım Hikmet’in şiir tarihimizdeki yerini bir süre âdeta unutturmuştur. Eserleri ölümünden sonra yeni baştan basılmaya başlandığında yeni bir keşif olmuş, onun şiirlerini eskiden okumayanlar, bunları taze ve yeni bulmuşlardır. Bu bakımdan Nazım Hikmet’in tesiri hem 1930’larda hem 1960’lardan sonraki şiirimizde iki defa görülür.
Ercüment Behzat Lav (1903-1984), Nail V., İlhami Bekir Tez (1906-1984), Hasan İzzettin Dinamo (1890-1989) Nazım Hikmet’in takipçileridir.
|» “Edebi Akımlar“ sayfasına dön! «|
BENZER KONULAR
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Cumhuriyet Dönemi Marksist Şairler
- Yazının Bölümü: Edebi Akımlar
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Cumhuriyet Edebiyatı, Cumhuriyet Edebiyatı Şiir Akımları, Edebi Akımlar, Edebiyat, Edebiyat Akımları, Halk Edebiyatı Akımları, Marksist Şiir Akımı, Marksist Şiir Akımı Başlıca Özellikleri, Marksist Şiir Akımı Edebi Akımlar, Marksist Şiir Akımı Hakkında Bilgi, Marksist Şiir Akımı Halk Edebiyatı, Marksist Şiir Akımı Konu Anlatımı, Marksist Şiir Akımı Nedir, Marksist Şiir Akımı Örnek Şiirleri, Marksist Şiir Akımı Örnekleri, Marksist Şiir Akımı Şairleri, Marksist Şiir Akımı Sanatçılar, Marksist Şiir Akımı Sanatçıları, Marksist Şiir Akımı Temsilcileri, Marksist Şiir Akımı Türk Edebiyatı, Marksist Şiir Akımı Üslubu Örnekleri, Marksist Şiir Akımının Özellikleri
- Rastgele 10 Yazı:
- Eski Türklerde Mezar Geleneği
- Ötüken: “Türklüğün Başkenti”
- Hece Nedir? – Türkçenin Hece Özellikleri
- Atatürk’ün Kültür ve Medeniyet ile İlgili Sözleri
- Terim Nedir? – Terim Anlam / Terimler
- Hayali Bey
- Göktürkçe ve Göktürk Alfabesi Hakkında Bilgi
- Mehmet Akif Ersoy (Hayatı, Kişiliği, Eserleri)
- Hazır Cevaplar / Ünlü Zekice Sözler – 8
- Örtülü Anlam Nedir?