- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Ev Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

ev alırken dikkat edilmesi gerekenlerBir kişinin hayatı boyunca atacağı en önemli adımlardan biri ev sahibi olmaktır. Ev satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmezsek, hayatımızın bu en önemli adımlarından birinde yanlış bir karar verebiliriz. Eğer doğru karar verirseniz, evi kullandığınız süre boyunca verdiğiniz karardan ötürü mutluluk içinde yaşarsınız. Yanlış bir karar, sizi ömür boyunca bunun sıkıntılarını çekmek zorunda bırakabilir.

Bu yazımızda ev sahibi olacak kişilerin, bir inşaat firmasından, emlakçıdan temelden sıfır daire veya ikinci el bir ev satın alırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgilendirici açıklamalarda bulunmaya çalışacağız. Bunun için öncelikle ev satın alabilecek ekonomik gücünüzün olup olmadığına yoğunlaşmanız gerekiyor. Muhtemelen büyük bir borcun altına gireceksiniz ve bunu uzun yıllar ödeyeceğinizi düşünerek ilk adımı atmanız gerekiyor.

Satın almayı düşündüğünüz evi alacak ekonomik gücünüzün olduğunu ve bu evin ödeyeceğiniz miktara değeceğine inandığınızı varsayarak, bir evi satın alırken parkesinden mutfağına, oda sayısından cephesine nelere dikkat etmeniz gerektiğini küçük maddeler hâlinde açıklamaya başlayalım:


Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

– Evin cephesi çok önemlidir. Bulunduğunuz bölgenin iklimini göz önünde bulundurarak, yazın ve kışın evin hangi odalarının ne kadar güneş alacağını cephesi belirler. Genellikle Türkiye’de güney cephesi olan evler tercih edilir, kuzey cephesi ağırlıkta olan evler tercih edilmez. Üç cepheli evler içinde en çok “güney – kuzey – batı” cepheli evleri tercih etmelisiniz. Yatak odalarının olduğu bölgeye sabah güneşinin vurmaması, çocuk odalarının çok soğuk olmaması veya akşam yemeğinizi yiyeceğiniz teras (balkon) bölümünün çok sıcak / soğuk olmaması için cepheyi önemsemeniz gerekir.

– Satın alacağınız evin ara katlarda olmasına dikkat edin. Zemin katlar genellikle çok güneş almadıkları için rutubetli ve soğuk olur. En üst katlarda yalıtım sorunu olduğu için çok sıcak ve çok soğuk olabilir. Ayrıca ne kadar güzel yalıtım yapılırsa yapılsın, belli bir zaman sonra yağmur suyunun damdaki çatlaklardan eve girmesi mümkündür. Bir apartmanın en değerli katı, en üstün bir altıdır. Genellikle fiyatları da buna göre değişir. Yüksek katlı apartmanlarda 8-9. katların üstüne çıktıkça, fiyatı artar.

– İstanbul gibi büyük şehirlerde arsa sorunu yüzünden artık çok küçük evler yapılıyor. Buna rağmen alacağınız evin, uzun vadeli kullanım için yeterli büyüklükte olmasına dikkat edin. Çocuk sayınız, salon ihtiyacınız, evde geçirdiğiniz süre gibi ölçütleri göz önünde bulundurarak oda sayısını ve evin metrekaresini belirleyebilirsiniz. Evin fiyatını en çok etkileyen şey, kaç metrekare ve kaç oda olduğudur. Aynı proje içerisindeki 210 metrekare bir evin fiyatı, 80 metrekare bir evin fiyatının 4-5 katı olabilmektedir.

– Genellikle büyük ve lüks evlerde artık giyinme odası, ebeveyn banyosu, kiler, teras ve balkonlar, ütü odası, birden fazla çocuk odası, ayakkabı odası… bulunmaktadır. Bu odalar evin kullanışlılığını ve değerini arttırır. 5 metrekarelik bir kiler, bayanlar için hayat kurtarıcıdır. Ev alırken kesinlikle bu detayları atlamayın, bu odalar sizin için çok büyük kolaylık sağlar.

– Eğer proje üzerinden bir ev alıyorsanız, mutlaka odaların konumunu ve büyüklüğünü iyi değerlendirin. Bazen 80 metrekarelik 2+1 ev çok güzel bir proje ile kullanışlı olabiliyorken; 180 metrekarelik bir evin projesi çok kötü olunca odalar arasında yorulabilir veya evde geçirdiğiniz zaman boyunca planın kötü olmasından dolayı sürekli mutsuz olursunuz.

– Bitmiş hâlde bir evi alırken evin her yerini mutlaka titizlikle incelemeniz gerekir. Odalar kullanışlı mı, gereksiz kolon veya sütun var mı, kapı ve pencereler düzgün takılmış mı, mermerlerde ve seramiklerde kırık veya çatlak var mı, seramikler ve silikonlar düzgün çekilmiş mi, duvarlardaki boya ve alçı işçiliği düzgün mü, tavanda dalgalanma var mı, avizelerin geleceği yerler doğru ayarlanmış mı, kapaklı dolap ve çekmecelerde akıllı fren sistemi var mı, parkeler düzgün döşenmiş mi, mobilyalarda deformasyon var mı, musluk ve bataryalar gibi çalışan sistemlerin montajı doğru yapılmış mı, tuvalet ve banyo havalandırmaları var mı, asma tavan uygulamaları düzgün yapılmış mı… gibi işçiliği incelemeniz için ayrıntılı bir gözlem yapmalısınız.

– Evin içinde parke, batarya, lavabo, seramik, ankastre seti, pencere, mobilya, boya vb. malzemelerde bilindik ve kaliteli markalar kullanılıp kullanılmadığına bakmalısınız. Kaliteli malzeme, uzun ömür demektir ve sizi birkaç yıl sonra tekrar masraf etmekten kurtarır. Temelden ev alırken de bunları sözleşmenize yazdırmanız mümkündür.

– Alacağınız evin sosyal imkânlarını önceden öğrenin. Kapıcı, güvenlik, park ve bahçeler, oyun alanları, havuz, toplantı ve sinema salonları, kreş, kapalı otopark, kuaför, market, hamam veya masaj salonları, spor salonları, yürüyüş yolları, kamelyalar… gibi sosyal alanlar, evinizde otel konforu yaratacak ekstralardır. Bunları önceden öğrenin; çünkü bunlar evinizin değerini çok değiştirecek şeylerdir.

– Apartmandaki asansör sayısı, ortak sıcak su veya doğalgaz ısınmasının bulunması, güneş enerjisi, çöp kanalları, merkezi elektrik süpürgesi, akıllı ev sistemi… gibi hayatınızı kolaylaştıran sistemler evinizin değerini arttırır.

– Temelden ev alırken oturma (iskan) iznini kimin alacağını, vereceğiniz peşinatı, varsa taksitleri veya ne kadar kredi çekebileceğinizi baştan konuşun. Evin tam olarak ne zaman teslim edileceğini, gecikmesi durumunda müteahhitin sorumluluklarını sözleşmeye yazın.

– İlk defa ev satın alıyorsanız, mutlaka daha önce ev alıp satmış, bu konuda bilgisine güvendiğiniz birileri ile almak istediğiniz evi gezin. Bir başka göz, sizin göremeyebileceğiniz şeyleri aklınıza getirebilir ve bu durumdan kârlı çıkarsınız. Ayrıca ev gibi büyük bir yatırım yaparken, kesinlikle hızlı veya acele karar vermeyin.

– Çektiğiniz kredi, verdiğiniz peşinat, ödeyeceğiniz faiz dahil evin size ne kadara geldiğini iyi hesaplayın. Uzun yıllar büyük borç ödemenize değmeyecek bir ev, yıllarca mutsuz olmanıza sebep olabilir. Tam tersi kârlı bir yatırım yaparak bir ev sahibi olabilirsiniz.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu