Yanlış Kullanılan Deyimler ve Atasözleri
Atasözleri ve deyimler, bir milletin dil zekâsını ortaya koyduğu önemli söz varlığı ögeleridir. Bu kalıplaşmış sözlerin ortaya çıktığı dönemdeki şartlar ve bu yapıyı kullanan insanların dil becerileri zamanla değişiklik gösterdiğinden, bazı atasözleri ve deyimler uzun zaman dilimi içerisinde bazı bozulmalar yaşayarak aslından farklılaşmıştır. Bu farklılaşmalar bazen yerinde eğreti duran ve anlamsız olduğu çok belirgin kelimelerden belli olmaktadır. Bazı atasözü ve deyimler ise yepyeni bir anlamı öğütler hâle gelecek şekilde değişmişlerdir.
Yanlış kullanılan deyimler veya atasözleri, birçok dilde var olan “dil erozyonu” diye tabir edebileceğimiz bir etkinin sonucudur. Zamanla toplumun dil zekâsının körelmesi, toplumun alelâde konuşma temayülü içerisinde olması, kelimelerin ses yönüyle çok benzer olduğu başka kelimelerle karıştırılması veya bu değişikliklerin muziplik adına bilinçli olarak yapılması gibi nedenler, dilde yozlaşmaya ve bozulmaya yol açar. Türk dilinin gücünü ve köklülüğünü gösteren atasözleri ve deyimlerimiz de bu sığ düşüncenin etkisiyle bu şekilde “galat” hâlini almaya devam etmektedir.
Yukarıda sıralanan atasözü ve deyimleri, günlük hayatında sıkça kullananlardan ricamız, sözün doğrusunu öğrendikten sonra “Vay be, ilginçmiş!” diyip tekrar yanlış hâlini kullanmaya devam etmesinler. Madem atalarımızın yüksek dil zekâsıyla ortaya çıkan bu güzel sözler bozulmuş, bunu düzeltmek için elinizi taşın altına koyabilirsiniz.
Orkun KUTLU
| « Önceki Sayfa « |
BENZER KONULAR
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Yanlış Kullanılan Deyimler ve Atasözleri
- Yazının Bölümü: Türkçe
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Atasözleri, Atasözü, Deyim, Deyimler, Dil Erozyonu, Dilde Bozulma Örnekleri, Dilimizdeki Kelimelerin Bozulması, Galat, Galatı Meşhur, Yanlış Atasözleri, Yanlış Bilinen Atasözleri, Yanlış Bilinen Deyimler, Yanlış Deyimler, Yanlış Kullanılan Atasözleri, Yanlış Kullanılan Atasözlerinin Doğruları, Yanlış Kullanılan Atasözü Örnekleri, Yanlış Kullanılan Deyimler
- Rastgele 10 Yazı:
- Stefan Zweig’ın Hayatı ve Kitapları
- Türkler Neden Yabancı Dil Öğrenemiyor?
- Mütareke Döneminde Atatürk
- Tasvir Yoluyla Anlatma / Portre Çeşitleri
- Mektup Nedir? – Tanımı ve Özellikleri
- Göktürk Yazısı ve Orhun Türkçesi
(Yavuz TANYERİ) - Makale
- Sebk-i Hindi Akımı
- Egzistansiyalizm / Varoluşçuluk
- Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?