- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Vitesi Boşa Atmak ve Yakıt Tasarrufu

vitesi boşa atmak, zararlarıVitesi boşa atmak yakıt tasarrufu sağlar mı? Vitesi boşa atmanın zararları nelerdir? Boş viteste araba daha az mı yakıt harcar? Bu sorular sıkça merak edilir. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan bir ülkede yaşadığımız için yakıt tasarrufu yapmak, Türk şoförü için çok önemlidir. Bunun için çeşitli yöntemler vardır; fakat toplumda en yaygın olanı “Vitesi boşa atınca araba yakıt harcamaz.” efsanesidir.

Efsane diyoruz; çünkü dedikodu nevinden bilgiler toplumda çok çabuk yayılır, efsaneleşir. Hâlbuki bilimsel gerçekler, bu efsanelerin anlattıklarından farklıdır. Gerek otomotiv mühendislerinin, gerek araç incelemesi yapan amatör / profesyonel kişilerin ulaştıkları sonuçlara göre vitesi boşa atmak beklenildiği gibi yakıt tasarrufu sağlamadığı gibi, fazla yakıt tüketimine bile neden olabiliyor.

Genellikle eğimli yollarda, yokuş aşağı giderken “Boşa atalım, kendi hızlıyla ne kadar giderse o kadar yolu bedavaya gitmiş oluruz.” düşüncesi belirir Türk insanının aklında. Fakat vitesi boşa atmak hem arabanıza zarar verir hem de aracınızın daha çok yakıt tüketmesine neden olur. Şimdi vitesi boşa atmanın zararlarını başlıklar hâlinde anlatmaya çalışalım:

1) Eğimli bir yolda bulduğunuz bir boşlukta boşa attığınızda, motorun hareketi için benzin / mazot veya otogaz pompalanmaya devam edecektir. Aynı yolda ayağınızı tamamen gazdan çektiğinizde ise motorun hareketi, tekerlerin sağladığı kinetik enerjiden karşılanacaktır. Bunu yol bilgisayarı veya navigasyonu olan araçların ekranında görmek mümkündür. Yokuş aşağı inerken boşa attığınızda yakıt tüketimi 0,2-0,3 litre gibi görünür; fakat ayağınızı tamamen gazdan çekip viteste indiğinizde yakıt tüketimi 0 (sıfır) litreye düşer.



2) Vitesi boşa attığınızda, aracın ani durumlarda size vereceği tepki süresi uzayacaktır. Bu önemle dikkat edilmesi gereken bir husustur. Aracınız boşta giderken, aniden fren yapmanız gerektiğinde abs gibi sistemler muhtemelen çalışmayacak veya tepki süresi uzayacaktır. Ayrıca aracın yolu tutma gücü azalacak, hızlı giderken özellikle virajlarda savrulma itimaliniz artacaktır.

3) Araç hareket hâlindeyken boşa atmak, özellikle otomatik vitesli araçlarda şanzıman sistemlerini çok büyük riske atmaktadır. Çünkü araç boşta iken şanzıman yağlaması yapılmaz. Uzun vadede büyük masraflara yol açan bu durum, sadece şanzımana değil, aracın birçok parçasına olumsuz etkide bulunmaktadır. Gereğinden fazla hızlanan bir aracı sürekli yavaşlatmak için fren yapmak gerekeceğinden, balataların çabuk tükenmesine sebep olacaktır.

4) Bazıları aracın dinlenmesi için arada boşa attığını söyler. Hâlbuki araç hareket hâlindeyken boşa attığınızda oluşan sessizlik, sadece sizin psikolojinizi rahatlatır. Bunun arabanın mekanik yapısına hiçbir olumlu etkisi olmaz. Üstelik arabanın yüksek hızda ilerlerken yağ, hava, su, yakıt döngüsünü boşa çıkaracak bir hareket yaptığınız için arabanın yorulmasına neden olabilirsiniz.

Maddelerde sıralanan bilgiler, gerçek yaşamda uygulanarak sağlaması yapılmıştır. Şöyle ki tüplü bir araçta tam depo tüp ile şehir içi / şehirler arası kullanımda uygun fırsatlarda boşa atarak 240 km yol gittim. Aynı araçla yine tam depo benzin ile durup kalkmalar dışında boşa atmadan kullandığımda ise 247 km yol gittim. Bu durumu, benzinli ve dizel araçlarda deneyen arkadaşlarım da benzer sonuçlarla karşılaşmışlar.

Yani boş vitese sallamak sanıldığının aksine kâr ettirmez. Hatta üç kuruş kâr etmek için boşa attığınızda, arabanın birçok parçasına zarar vermiş olursunuz. Can güvenliğinizi riske atmanız da cabası. Bu konuda gerek televizyonlarda, gerek otomobil dergilerinde veya internet sitelerinde yapılan araştırmaların neredeyse tamamında boşa atmanın zararları sıralanıyorsa, bugünden tezi yok artık boşa atmaktan vazgeçmelisiniz.

İyi ve ekonomik sürüşler… (:

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu