Somutlaştırma Nedir?
Somutlaştırma veya diğer bir adıyla somutlama, deyim aktarmaları konusunun alt başlıklarından biridir. Normalde soyut bir anlam ifade eden bir kelimenin, somut bir kavram veya durumu ifade etmek için kullanılmasına “somutlaştırma” denilmektedir. Bazen farkında olmadan, soyut bir kavramı günlük hayatta karşılaştığımız bir somut kavramı veya durumu ifade etmek için kullanabiliriz.
Soyut ve somut kavramlar arasındaki bu aktarma sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Onun için en basit yol, kelimenin önceki anlamına ve sonraki anlamına bakmaktır. Cümlede kazandığı yeni anlam hangisi ise, oradaki olayın adı da o olmalıdır. Örneğin “iyi” kelimesi, soyut bir kelimedir ve “İyiler çabuk ölür derler.” cümlesinde bu kelime bir insanı karşılayacak hâle geldiği için somut hâle gelmiştir. Demek ki bu cümlede somutlaştırma vardır.
Örnekler: – Dilek bugün okula gelmemiş.
– Kötüler için yaşasın cehennem!
– Bu fikirleri kafandan atmanı istiyorum.
– Çirkinin nazı hiç çekilmezmiş.
– Bu çorbaya sevgimi kattım.
– Bir parça huzur istiyorum bu gece.
– Bir güzele gönül verdim.
Yukarıdaki cümlelere bakılırsa, somut anlamı karşılamak üzere hep soyut kelimelerin kullanıldığı görülür. İşte bunları Türkçede sıklıkla karıştırılan somutlaştırmaya örnek olarak gösterebiliriz. Bu olayın tam tersi ise soyutlaştırmadır.
Orkun KUTLU
|» “Deyim Aktarmaları“ sayfasına dön! «|
BENZER KONULAR
- Yazının Bağlantısı: Somutlaştırma Nedir?
- Yazının Bölümü: Dil-Anlatım
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Deyim Aktarmaları, Somutlama, Somutlama Açıklaması, Somutlama Cümleleri, Somutlama Nedir, Somutlama Örnekleri, Somutlaştırma, Somutlaştırma Anlamı, Somutlaştırma Cümleleri, Somutlaştırma Konu Anlatımı, Somutlaştırma Nasıl Olur, Somutlaştırma Ne Demektir, Somutlaştırma Nedir, Somutlaştırma Örnekleri, Somutlaştırma Türkçe, Soyutlaştırma Somutlaştırma
- Rastgele 10 Yazı:
- Gerçek Anlam Nedir?
- Stefan Zweig’ın Hayatı ve Kitapları
- Çekim ve Yapım Ekleri
- Tariz – İğneleme Sanatı / Edebi Sanatlar
- Emredici Anlatım Biçimi
- Karahanlı Türkçesinin Söz Varlığı
- Hazır Cevaplar / Ünlü Zekice Sözler – 5
- Duha Koca Oğlu Deli Dumrul Destanı
Dede Korkut Hikayeleri - Anket – Soruşturma / Sözlü Anlatım
- Birleşik Sözcüklerin Yazımı
Bu fikirler çok güzel. Ben 4.sınıf öğrencisiyim bu fikirler çok hoşuma gitti. Çok yaratıcılar.
Sinirlenmek soyuttur doğru ama burada sinirlenmek küplere binmek olarak tarif edilmiş yani şöyle düşün küpün üstüne binmek somut bir şeydir bu sebeple somutlaştırma oluyor muhtemelen.
Çok beğendim ama örnekler arttırılırsa daha güzel olacağını düşünüyorum.
Hocam ben cümle üstünden bir soru sormak istiyorum:
“Bugün çok sinirliydi.”
“Bugün küplere binmişti.”
Sinirlenmek duygusu soyuttur deyim ile somutladık ama şimdi küplere binmek deyimi zaten cümle içinde baktığımda soyut nasıl oluyor da soyut olan sinirlenmek cümle içindeki anlamı soyut olan küplere binmek deyimi ile somutlaşıyor? Teşekkürler.
Sevgimi kattım cümlesinde sevgi yine soyut değil mi neyin yerini tutmuş?
Sevgi katılabilen bir şey değildir ama o cümlede öyleymiş gibi yazılmış.
Yukarıdaki örnekte “fikir” yerine “kafa” , diğer örnekte de “huzur” yerine “parça” kelimesini karartmanız gerekirdi. Lütfen dikkat edelim.
Örneklerde karartılan kelimeler somutlaştırılmıştır. Mesela bahsettiğiniz ilk cümlede kafadan atılarak bir nesne gibi gösterilen “fikir” kelimesi somutlaştırılmıştır. İkinci cümlede ise huzur kelimesi, bir parça denilerek sanki somut bir varlık gibi gösterilmiştir. Bunun için bu cümlelerde somutlaştırılan kelimeler doğru gösterilmiştir. İlginize teşekkür ederiz yine de.
Soyutlaştırmayı açıklayın dedim somutlaştırma çıktı.
Ayrıntılı arama yaparak soyutlaştırmayı bulabilirsiniz: Soyutlaştırma
Somutlama, soyut bir kavramı somut bir şeye benzetmektir. Sizin verdiğiniz örneklerde genellikle soyut kavramlar, somut şeylerin yerine kullanılıyor. Benzetme değil de yerine koyma var.
Somutlamada, soyut anlamlı bir kelime “somut” anlam çağrıştıracak bir şekilde kullanılır. Bu yerine koyma yoluyla da olur, benzetme yoluyla da. Sizin yaptığınız tanım eksiktir. Örneğin “Valizine koyduğu bir parça mutlulukla düştü yollara.” cümlesinde “mutluluk” kelimesi normalde soyut bir kavram olmasına rağmen valize konulan bir nesne gibi somutlaştırılmıştır.
Çok güzel bıraz daha ornek yaparmısınız hoca sızı onerdı.