- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Saçları Güçlendiren Yiyecekler

saçları güçlendirmek için neler yemeliyizSaçları güçlendiren yiyecekler, gıdalar, beslenme önerileri nelerdir? Daha güçlü saçlar için ne yemeli? Eğer siz de bu soruları kendinize soruyorsanız, bu yazı tam size göre. Saçlarınızın artık eskisi kadar güçlü olmadığını, çabucak kırıldığını ve onlara şekil vermekten korkar olduğunuzu görüyorsanız, yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesi ve güçsüzleşmesi, mutlaka bir nedene dayanmaktadır. İşte beslenme alışkanlıkları bunlardan biridir.

Kalıtımsal özellikleriniz saçlarınızın erken yaşta güçsüz ve kırık olmasına neden olabilir. Veya saçlarınızı işiniz / yaşam şekliniz gereği sık ve ağır biçimde şekillendiriyorsanız, saçlarınız güçsüzleşmiş olabilir. Bunların yanında saçlarınızın bir “canlı” olduğunu hatırlatarak, onların ihtiyacı olan vitaminleri / mineralleri vücudunuza almadığınızda onların cansız, sönük ve güçsüz kalacağını belirtelim.

Saçların ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallere, cilt ve tırnaklarımız da gereksinim duymaktadır. Tırnaklarda beyaz lekeler ve kırılmalar, cilt kuruluğu ve çatlamalar da saçlarımızdaki güçsüzlük ile aynı eksikliklerden ileri gelen nedenlere bağlıdır. Bunun için özellikle kırmızı / beyaz ette, süt ürünlerinde ve yeşil sebze / meyvelerde bulunan vitaminler kesinlikle vücuda alınmalıdır.

Saçlarınızı güçlendirmek için iki yönde beslenme önerilerinde bulunacağız. Bunlardan biri vitamin / mineral destekleri; diğeri ise günlük beslenme şeklinizde yapacağınız basit değişiklikler üzerine olacak.

Saçları Güçlendiren Vitaminler

saçları güçlendiren vitaminlerSaçlarınızın temel olarak ihtiyaç duyduğu belli başlı vitaminler: A, E, C, B3, B6, B9, B10, B12 vitaminleri, Biotin ve İnositol. Bu vitaminleri alabileceğiniz besinler, aşağıdaki beslenme önerilerinde gösterilen besinlerle paraleldir. Örneğin B12 vitamini; içerdiği kobalttan dolayı kobalamin olarak da bilinir. Bu vitamin hücre bölünmelerinin hızlı gerçekleşmesi, dolayısı ile saçların sağlıklı olmaları için gereklidir. Düzensiz saç dökülmeleri, kafa derisi kuruluğu ve kaşıntı bu vitamin eksikliği nedeni ile ortaya çıkabilir. B12 vitamini hayvansal ürünlerde – et, deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurta sarısında bulunur.

Kuru ve kırılgan saçların tedavisinde A vitamini yararlıdır. Bu vitamin zarar görmüş saç yapısını geri yükleyip, saçlara esneklik kazandırılmasında yardımcıdır. A vitamini kaynakları – balık, tereyağı, yumurta sarısı, karaciğer, kayısı, böğürtlen, havuç olarak bilinmektedir. E vitamini kanda oksijen taşıma sürecine dahil olduğundan, dolaşımını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olan insanların saçları da sağlıklı olur. E vitamini eksikliği saç gelişimi olumsuz etkileyip, saç dökülmesine neden olabilir. Fındık, ayçiçeği yağı, kuruyemişlerde bulunur.Beslenmenize dikkat ederek saçınızın sağlıklı yapısını koruyabilir ve saç ve deri hastalıklarına yakalanmazsınız.



C  vitamininin görevi saç köklerine kan taşıyan kılcal damarların çalışmalarını desteklemektir. Bu sayede kafa derisinin kan dolaşımını artırır ve saç kaybının önlenmesini sağlar, saç köklerini güçlendirir. Turunçgiller, lahana, maydanoz, Kuşburnu meyveleri C vitamini deposudur. Saçlarda gerekli miktarda B3 vitamini yoksa, saçlar erken beyazlamaya başlar. Bu Vitamin saçlardaki pigmetlerin oluşumundan sorumludur. Ayrıca saçların uzamasında da etkin rol oynar. B3 vitamini önemli ölçüde sığır eti ve karaciğerde,ayrıca bira mayası içinde, balık, fıstık ve bütün tahıllarda bulunur.

Demir ve biotin (H vitamini) eksikliği saçlarda renk solmasına, saç derisinde kuruma ve saçların güçsüzleşmesine neden olmaktadır. Tavuk ciğeri, sığır ciğeri, sığır eti, kuzu eti, ton balığı, organ etleri (sakatat), ton balığı, zenginleştirilmiş tahıl, haşlanmış soya fasulyesi, patates, ıspanak, pekmez, kabak, kabak çekirdeği, mercimek, nohut, kuru erik, domates püresi, kuru fasulye, domates salçası gibi gıdalar demir bakımından zengindir ve günlük demir ihtiyacının tamamı bu gıdaların düzenli olarak tüketildiği bir beslenme programıyla sağlanabilir. Bu yiyeekler dolaylı olarak saçlarınızın güçlenmesine de katkı sağlayacaktır.

Saçlarımızı Güçlendirmek için Neler Yemeliyiz?

saçları güçlendiren yiyecekler

Saç dökülmesi büyük oranda kalıtımsal özellikler bağlı olsa da saçlara gereken bakımın yapılmaması, düzensiz ve sağlıksız beslenme, sigara ve alkol tüketimi, hormon değişiklikleri ve bazı ilaçların kullanımı saç dökülmesini hızlandırmakta. Bunun dışında hava kirliliği ve ısıyla çalışan saç şekillendirme cihazlarının sık kullanımı saç uçlarındaki kırıkların artmasına, koparak dökülmelerin çoğalmasına ve saçların donuk görünmesine neden olabilir. Gerekenden çok tuz tüketimi, saç boyası gibi ağır kimyasallar içeren ürünler saç köklerinin zayıflamasına ve gereğinden fazla saç kaybına neden olan diğer unsurlar.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Demir bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler demir eksikliğine bağlı saç dökülmesini durdurabilir. Demir eksikliği anemisinin karakteristik belirtisi saçların incelmesi ve dökülmesidir. Demir eksikliği, kandaki oksijen seviyesini düşürerek organlara ve saç köklerindeki hücrelere yeterince oksijen taşınamamasına yol açar. Gebelik dönemindeki kadınlar ve çocuklar demir eksikliği riski taşımaktadır. Günlük beslenmenize bol miktarda sebze ekleyerek bu mineralin eksikliğinin yarattığı sorunlara karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Yoğurt: Saçların uzamasını teşvik eden kalsiyum ve protein bakımından zengin olan yoğurt aynı zamanda sindirime yardımcı olan iyi bakteriler içerir.

Kuruyemişler: Saçların normal uzama döngüsünün korumasında E vitamini, esansiyel yağ asitleri ve sülfür içeren kuruyemişler oldukça etkilidir. Ceviz, fındık, badem gibi yemişler saçlara doğal parlaklık verirken yerfıstığı saç dökülmesine neden olan tiroid bezi sorunlarını engelleyen iyot bakımından zengindir.

Deniz Ürünleri: Balık, karides ve mideye gibi deniz ürünleri saç köklerini güçlendiren ve hormonları dengelemeye yardımcı olan çinko içerir. Erkek tipi saç dökülmesinde çinko eksikliyle sık karşılaşılmaktadır. Ancak aşırı çinko tüketiminin de saç dökülmesine yol açabileceğini göz önünde bulundurarak çinko takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Meyveler: Pek çok meyve güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini bakımından zengindir ve antioksidan etkisi yaratır. C vitamini vücudunuzdaki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olurken ısı, güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliği nedeniyle yıpranan saçların sağlığını da korur. Portakal, greyfurt, karpuz, çilek başta olmak üzere C vitamini içeren meyvelerle saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Tavuk, Hindi: Yeterince protein almadan sağlıklı saçlara kavuşmak ve yetersiz beslenme nedeniyle oluşan saç dökülmesini durdurmak mümkün değil. Gerekli proteini sağlıksız, yağlı et gibi besinlerden almak yerine daha az yağlı olan kaliteli protein kaynağı tavuk ve hindi eti tüketebilirsiniz. Ayrıca B12 vitamini ve biotin içeren yumurta saçlarınızı güçlendirecektir.

Kabak Çekirdeği: Ceviz gibi kabak çekirdeği de omega 6 yağ asitleri, protein, çinko ve demir bakımından zengindir ve tüm bu mineraller saç sağlığını korumaya yardımcı olur. Her gün 1 avuç kabak çekirdeği yiyerek daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.

Fasulye: Hayvansal gıdalar yoluyla alınan protein için daha sağlıklı bir alternatif olan fasulye sağlıklı saçlar için gereken proteini sağlayabilir.

Havuç: Gözlere faydasının yanı sıra saç derisini koruyan A vitamini içeren havuç sağlıklı saç kökleri için tüketilebilir. Saç derisinin sağlıklı olması saçın uzaması, parlak ve dayanıklı olması açısından önemlidir.

Erkek tipi saç dökülmesi düşük yağ içeren bir beslenme programıyla tamamen durdurulamasa da yavaşlatılabilir. Bazı bilim adamları erkek tipi kelliğin ergenlik döneminde artan testosteron seviyelerine bağlamaktadır. Hayvansal gıda temelli yüksek yağ testosteron seviyelerini arttırarak saç köklerini olumsuz yönde etkileyebilir. Proteinden oluşan saç telleri için günlük beslenme yoluyla alınan protein ve B vitaminleri çok önemlidir. Bu proteini yağlı gıdalar yerine fasulye, mercimek, yoğurt gibi kaynaklardan alabilirsiniz. Avrupa’da yapılan bazı çalışmalar soya proteininin saç büyümesini %15 oranında arttırdığını belirtmektedir.