- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Rss İle İzleme…

rss, besleme, izlemeGüncel ağ kümelerinde (web sayfalarında) genellikle turuncu; fakat birçok renkte olabilen bir “düğme” görürsünüz. Yazışmalıklarda, günlüklerde veya genel olarak işleyen çeşitli sayfalarda hep bu rss düğmelerini görürsünüz; fakat belki de bugüne kadar onlara tıklamışlığınız yoktur. Bu yazımda hem “ÇokBilgi.Com” u rss beslemeleriyle nasıl takip edebileceğinizi hem de genel olarak rss’nin ne işe yaradığına değineceğim.

Nedir bu “Rss”?

Rss, bu hizmeti sağlayabilecek alt yapısı bulunan ağ kümelerindeki güncellemeleri, yeni yazıları, içerik değişikliklerini… en kısa ve hızlı yoldan görüntüleyebileceğiniz bir sistemdir. İsteğinize göre sayfanın yalnızca takip edeceğiniz bölümdeki gelişmeleri izleyebileceğiniz güzel bir yöntemdir. Söz gelimi, borsa hareketliliklerini takip etmek için kullanılan tabelalardaki gibi, izlediğiniz ağ kümelerindeki güncellemeleri de rss aracılığıyla görebilirsiniz.

Peki, ağ kümesine girip de yeni bir içerik eklenmiş mi veya güncelleme yapılmış mı diye bakmak varken, neden rss’yi kullanayım?” diye soranlar olacaktır mutlaka içinizden. Efendim, rss ile verileri çok kısa sürede aldığınız için hiç zaman kaybı yaşamazsınız. İzlediğiniz ağ kümesine girdiğiniz zaman, oradaki tüm resimlerin – biçimlendirme dosyalarının (css falan) yüklenmesini beklemek zorunda kalırsınız. Bu da hem gereksiz yere zamanınızı alır hem de gereksiz veri aktarımıyla kotanızı doldurur. Rss sayesinde, 2 dakika içerisinde sık sık girdiğiniz 50 ağ kümesindeki gelişmeleri görebilirsiniz. Bu 50 ağ kümesine tek tek girip yeni bir içeriğin olup olmadığına baktığınızı düşünsenize…

Yukarıdaki konuya ek olarak “Rss ile sayfaları takip edebilmek için ayrıca bir program kullanmaya gerek var mıdır?” sorusu, aklınıza gelebilir. Bunu da şöyle açıklayayım: Rss kullanımı, internette gezinirken kullandığınız tarayıcıya göre değişiklik gösterir. Sık kullanılan üç tarayıcı olan “İnternet Epxplorer, Mozilla ve Opera” rss akışını izleyebilmek için yeterli güce sahiptir. Onun için rss ile bir sayfayı izlemek için ayrıca bir program kullanmanıza gerek yoktur.



Rss beslemelerine nasıl abone olabilirim?

Bir ağ kümesine rss ile abone olabilmeniz için öncelikle o ağ kümesinin rss akışı ile besleme yayımlamaya elverişli olması gerekiyor. Rss hizmetini sağlayabilecek bir ağ kümesine girdiğiniz zaman, “İnternet Explorer 7” de, adres çubuğunun hemen altındaki turuncu simgenin (Geleneksel rss simgesi: ) renkli olduğunu görürsünüz. O simgeye dokunduğunuzda rss akışı sayfaya yansır. Zaten o sayfada “Bu beslemeye abone ol.” diye bir bağlantı da vardır. Oraya dokunarak rss’ye abone olabilir ve istediğiniz bir dizine, tıpkı “Sık Kullanılanlar” listesine eklediğiniz gibi ekleyebilir ve daha sonra o listeye ulaşıp, oradan sayfayı hızlıca görüntüleyebilirsiniz.

Eğer “Mozilla Firefox” tarayıcısını kullanıyorsanız, onda da adres çubuğunun en sağında yine turuncu bir rss simgesi görürsünüz. Eğer bu simge renkli ise o ağ kümesi rss hizmeti veriyor demektir. O düğmeye dokunduğunuzda yine rss akışı ekrana yansır ve oradan rss’lere abone olabilirsiniz. Abone olurken kaydettiğiniz kısayol, yer imi olarak adres çubuğunun altındaki bölüme eklenir. Oradan yazıların başlıklarını görüntüleyebilir, istediğiniz konuya dokunarak onu okuyabilirsiniz.

Yukarıda anlattığım gibi rss ile ağ kümelerini takip etmek, tamamen sizin yaranızadır. Hem sık sık girdiğiniz ağ kümelerindeki değişikliklerden kolayca haberiniz olur hem de vaktinizi boş yere harcamazsınız.

Rss takibi ile ilgili geliştirilmiş iki büyük alt yapıdan da bahsederek, yazımı bitireyim. “FeedBurner“, ağ kümelerinin dolaylı olarak rss beslemelerini yayımladığı bir kanaldır. Ağ kümesinin kendi rss’sinden değil de Feedburner’den takip etmenin pek farkı yoktur. Tek fark, arayüzdeki değişiklik ve feedburner’in tanıdığı bir iki farklı özelliktir. (E-posta ile abone olma gibi…)

İkinci alt yapı ise, Google‘nin sunduğu “Google Reader” hizmetidir. Bu hizmeti kullanabilmeniz için öncelikle bir google hesabınızın bulunması gerekiyor. (Buradan gmail hesabı alabilirsiniz.) Hesabınıza giriş yaptıktan sonra google’a girdiğinizde sağ üst köşede bulunan bağlantılardan “hesabım” a gelip, “yeni bir şeyler dene” bağlantısıyla oradan “Google Reader” i görüntüleyebilirsiniz. Bu hizmetten yararlanarak sıkça takip ettiğiniz ağ kümelerinin rss adreslerini buraya girebilir ve bir sayfada onlarca ağ kümesinin güncel içeriğini izleyebilirsiniz.

“ÇokBilgi.Com” u nasıl takip edebilirim?

Rss hizmetini sunan her ağ kümesinin olduğu gibi “ÇokBilgi.Com” un da bir rss adresi var. Biz rss’mizi feedburner üzerinden yayımlıyoruz.

Rss adresimiz: https://www.cokbilgi.com/sayfa/guncel/rss.htm

Yukarıdaki adresi görüntüleyerek veya güncemizin üst bölümünündeki ana seçkede bulunan “İzleme” bağlantısına dokunarak rss akışımıza abone olabilir ve güncel içeriğimizden hemen haberdar olabilirsiniz. Ayrıca sadece yazılara değil, yorumlara da abone olabilirsiniz. Bu kadar açıklamanın basit bir rss aboneliği için yeterli olduğunu düşünüyorum. Daha fazla bilgi için Wikipedia’ya bakabilirsiniz. Sorularınız olursa, yorumla yanıtlamaya çalışırım.