Kaşgarlı Mahmud ve Yusuf Has Hacip Karşılaştırması
Şair Yûsuf ile Mahmüd al-Kâşğarî aynı devir ve çevrenin yetiştirdiği Türk aydınlarının temsilcisi olup eserlerini birbirinden uzakta yazmış ve birbirlerini tanımamış ve bilmemiş bulunmalarına rağmen, ikisi de aynı malzeme üzerinde çalışmışlar ve birbirlerini tamamlamışlardır.
Mahmüd, Türk kavimleri, onların yaşayış tarzı, Türk dili dolay ısı ile Türk edebiyatı ile uğraşmış, Yûsuf ise, daha çok, Türklerin fikir hayata ve manevî varlığı üzerinde durmuştur. Türk edebiyatına ve bilhassa halk edebiyatma çok yakından vâkıf olan bu iki müellif, ayrı ayrı maksatlar için, bu edebiyattan bol bol yararlanmışlardır.
Her ikisi de Türklerin içtimaî teşkilâtını yakından biliyor ve ona bağlı bulunuyordu. Yûsuf da, Mahmüd gibi, gençliğinden beri Türk devlet teşkilâtı içinde mühim vazifeler görmüş ve belki ölünceye kadar, aynı teşkilât içinde çalışmakta sürmüştür.
Yûsuf‘un eseri ilk bakışta devlet teşkilâtı ile ilgili görünür ise de, hakikatte şair, teşkilâtın dış kalıbından ziyade, cemiyeti teşkil eden fertler ile bunların vazife ve sorumlulukları üzerinde durmakta ve tecrübeli bir fikir adamı sıfatı ile ortaya koyduğu devrin hayat felsefesini, bir şair olarak ele almaktadır.
|» “Kutadgu Bilig“ sayfasına dön! «|
BENZER KONULAR
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Kaşgarlı Mahmud ve Yusuf Has Hacip Karşılaştırması
- Yazının Bölümü: Kutadgu Bilig
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: 12. Yüzyıl Edebiyatı, Edebiyat, Eski Türk Edebiyatı, Kaşgarlı Mahmud, Kaşgarlı Mahmut ve Yusuf Has Hacip, Kutadgu Bilig, Kutadgu Bilig Açıklama, Kutadgu Bilig Edebiyat, Kutadgu Bilig hakkında bilgi, Kutadgu Bilig Kitabı, Kutadgu Bilig Konu Anlatımı, Kutadgu Bilig Nedir, Kutadgu Bilig Özellikleri, Kutadgu Bilig Özet, Kutadgu Bilig Yusuf Has Hacip, Mutluluk Veren Bilgi, Türk Edebiyatı, Yusuf Has Hacip
- Rastgele 10 Yazı:
- Betimleyici Anlatım / Anlatım Biçimleri
- En Eski Türk Töresi ve Hukuku
- Edebi Metinler – Sanat Metinleri
- Özlü Sözler / 5 – Anlamlı ve Öğretici Sözler
- Atatürk’ün Kısaca Hayatı / Özet
- Dirse Han Oğlu Boğaç Han Destanı
Dede Korkut Hikayeleri - Empresyonizm / İzlenimcilik
- Atatürk’ün Ekonomi Hakkındaki Sözleri
- Ünsüzler
- Egemenlik ile Bağımsızlık Arasındaki Fark