İyelik Eki Nedir?
Türkçe dersi 6. sınıf konu anlatımı içerisinde bulunan iyelik eki nedir, iyelik ekleri örnekleri, iyelik eki alan sözcükler üzerine hazırlamış olduğumuz bu yazı, bu koyu en kısa ve kolay yoldan öğrenmenize yardımcı olacaktır. Çekim ekleri grubuna dahil olan iyelik eklerinin isminden hareketle, onun “sahiplik” bildirdiğini söylemek mümkündür. Çünkü Eski Türkçede “iye”, sahip anlamına gelmektedir. O hâlde iyelik eklerinin kelimeye eklenme amacı, eklendiği varlığın / kavramın kime veya neye ait olduğunu ifade etmektir.
İyelik ekini daha anlaşılır biçimde tanımlayacak olursak; “İsim veya isim soylu sözcüklere gelerek, onların kime veya neye ait olduklarını gösteren eklere iyelik ekleri denir.” biçiminde ifade edebiliriz. Adından anlaşıldığı üzere iyelik ekleri sahip olunma anlamı ifade eder ve bunun için bir diğer adıyla “sahiplik ekleri” olarak da bilinir. Örneğin, “kalemim” sözcüğünde kalemin bana ait olduğunu gösteren “+im” eki, iyelik ekidir. Eğer bu kalemin başka bir kişiye ait olduğunu belirtmek istersek, Türkçedeki altı iyelik ekinden birini isim veya isim soylu sözcüğe eklememiz gerekir.
İyelik ekleri, Türkçedeki belli başlı altı şahsa göre çekimlenir. Ben, sen, o, biz, siz, onlar şahıslarının sahip oldukları bir varlık veya kavramı göstermek için, aşağıda sıralanan ekler getirilir. Bu eklerin adlandırılışı, tekiller ve çoğullar için ikiye ayrılmıştır. 1-2-3. tekil şahıslar ve 1-2-3. çoğul şahıslar olmak üzere iki grupta toplanan iyelik eklerini şu şekilde gösterebiliriz:
1. Tekil şahıs iyelik eki (BEN): -ım, -im, -um, -üm
2. Tekil şahıs iyelik eki (SEN): -ın, -in, -un, -ün
3. Tekil şahıs iyelik eki (O): -ı, -i, -u, -ü
1. Çoğul şahıs iyelik eki (BİZ): -mız, -miz, -muz, -müz
2. Çoğul şahıs iyelik eki (SİZ): -nız, -niz, -nuz, -nüz
3. Çoğul şahıs iyelik eki (ONLAR): -ları, -leri
Yukarıda sıralanan iyelik eklerini ezberlemenize gerek yoktur; çünkü bunlar günlük hayatta kullandığımız ve çok kolay bir şekilde fark edebileceğiniz eklerdir. Bu ekleri, kelimenin başına “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” ekleyerek fark etmek mümkündür. Örneğin, “düşünceniz” kelimesinin başına bütün şahısları getirirsek, “benim düşünceniz, senin düşünceniz, onun düşünceniz, bizim düşünceniz, sizin düşünceniz, onların düşünceniz” şeklinde tamlamalar çıkar, ki bunların içerisinden sadece “sizin düşünceniz” olanı doğrudur. O hâlde “düşünceniz” kelimesinin “+niz” 2. çoğul şahıs iyelik eki aldığını söyleyebiliriz.
Örnek: “parası” -> kimin parası? -> onun -> 3. tekil şahıs iyelik eki “-sı”
“gözlüğün” -> kimin gözlüğü? -> senin -> 2. tekil şahıs iyelik eki “-n”
“okulumuz” -> kimin okulu? -> bizim -> 1. çoğul şahıs iyelik eki “-muz”
“memleketiniz” -> kimin memleketi? -> sizin -> 2. çoğul şahıs eki “-niz”
NOT: Bazı iyelik ekleri, saygı ifade etmek için kendi anlamlarının dışında kullanılabilir.
Örnek: “Bu konudaki ifadeleriniz çok önemli.” cümlesindeki “ifadeleriniz” (“+niz” 2. çoğul şahıs iyelik eki) kelimesinde aslında şahıs 2. tekil olması gerekirken, saygı ifade etmek için 2. çoğul şahıs eki kullanılmıştır.
İyelik ekleri, yepyeni bir kelime yapmadığı için çekim eki olarak kabul edilir. Ayrıca şahıs ekleriyle iyelik eklerini birbirine karıştırmamak gerekir. İyelik ekleri isimlere, şahıs ekleri çekimli fiillere gelir. “Kitap” sözcüğünün şahıs eki alması mümkün olmadığı gibi, “bak-” fiilinin iyelik alması da mümkün değildir.
Örnek: “Kitabım” kelimesindeki “-ım” eki “1. tekil şahıs iyelik eki” olarak; “baktım” çekimli fiilindeki “-m” eki ise “1. tekil şahıs eki” olarak kabul edilir.
Orkun KUTLU
BENZER KONULAR
Bu Yazıya 85 Kişi Yorum Yazmış!
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: İyelik Eki Nedir?
- Yazının Bölümü: Dil-Anlatım
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Dil ve Anlatım, İyelik Eki, İyelik Eki Alan Kelimeler, İyelik Eki Bulma, İyelik Eki ile İlgili Örnekler, İyelik Eki ile Şahıs Eki, İyelik Eki ile Şahıs Ekinin Farkı, İyelik Eki Ne Demek, İyelik Eki Nedir, İyelik Eki Örnekleri, İyelik Eki Tanımı, İyelik Ekinin Açıklaması, İyelik Ekleri, İyelik Ekleri 6. Sınıf, İyelik Ekleri ile İlgili Cümleler, İyelik Ekleri Konu Anlatımı, İyelik Ekleri Nelerdir, İyelik Ekleri Örnek Kelimeler, İyelik Ekleri Örnekler, İyelik Ekleri Türkçe, Konu Anlatımı, Sahiplik Eki, Sahiplik Ekleri, Türkçe
- Rastgele 10 Yazı:
Ben iyelik eki -i olunca nasıl kullanılıyor onu bilmiyorum. Cevaplar mısınız acil?
İyelik ekiyle hep şahıs eklerini karıştırıyorum. İyelik ekinin isimlere şahıs eklerinin eylemlere gelme dışında bir farkı var mı? Saygılar.
Daha güzel yazan görmedim elinize sağlık.
Çok güzel olmuş elinize sağlık sınava hazırlanırken okudum.
Bence çok güzel olmuş teşekkürler.
Onun buzdolabı var,
Onun buzdolabısı var.
Hangisi neden doğru bir açıklayabilir mi?
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş.
Çok güzel ellerinize sağlık.
Türk milleti çalışkandır Türk milleti asildir ve bizler birer Türk olarak doğuştan askeriz. Her türk asker doğar.
Gerçekten muhteşem olmuş elinize sağlık yarısına kadar okudum tekte anladım. Sağolun.