Hakkımda
Yaklaşık bir buçuk yıl önce, konukların isteği üzerine kendimi tanıtan bir yazı yazmıştım. Bu yazı beni, biraz daha serbest anlatımla tanımanıza yardımcı oldu. Fakat ben, bu yazının beni tanıtmak için yetersiz olduğunu düşünerek, daha ciddi ve güncelleştirilmiş bir yazıyla kendimi tanıtma gereği duydum.
Yiğidin harman olduğu Elazığ’da gözlerimi açmışım dünyaya. İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra, Türkçe Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimimi aldım. Şu anda Türkçe Eğitimi bölümünde yüksek lisans yapan, Türklük Bilimi‘ne (Türkoloji) katkı sağlama aşkıyla yanan genç bir öğretmenim. Kişiliğimle birebir örtüşen kutlu öğretmenlik mesleğini; Türk gençliğini dil, tarih, kültür ve varlığımızın temelleri olan bütün milli değerler bilinciyle yetiştirmek için büyük bir olanak ve görev olarak görüyorum. Türklük Bilimi alanında ise, başta Türk dili olmak üzere Türklük dairesi içinde bulunan bütün ulusal varlık ögelerimizi tanımak, korumak ve yüceltmek adına yararlı olmak için çalışıyorum.
Tez ve kitap hazırlama sürecinde oldukça yoğun bir biçimde yazar çizer bir kişiyim. Ders ve çalışma yoğunluğu dışında kalan boş zamanlarda, kutlu dilimize ve Türklüğe katkı sağlaması amacıyla oluşturduğum ağelleriyle (web sitelerle) ilgileniyorum. Hem gerçek yaşamda hem de sanal ortamda, millî değerlerine bağlı bir Türk ulusu yaratabilmek adına çalışmalar yapma sorumluluğuyla yaşıyorum. Bu sorumluluğu hakkıyla üstlenmek adına, varlığımı armağan ettiğim Türk varlığının bengülüğü (ebediliği) için yılmadan çalışma çabası içerisindeyim.
Yukarıda verdiğim genel bilgilerden sonra, birkaç soru – yanıt ile kendimi tanıtmaya devam ediyorum:
Dilimiz senin için ne kadar önemlidir?
Bir Türkçe öğretmeni olmam ve Türklük bilimi alanında akademik çalışmalar yapmam nedeniyle, Türkçe konusunda oldukça duyarlıyım. Türk dili benim için bir çalışma alanı olmaktan öte, bütün yüreğimle onu tanımaya ve korumaya çalıştığım bir sevdadır. Bir Türkçe sevdalısı olarak tarih, kültür ve dil, benim için vazgeçilmez ve sonu gelmez bir araştırma alanıdır. Çevremdeki kişilerin Türkçeye gösterdikleri saygı, benim için çok önemlidir. Çünkü milli bilince sahip bir Türk’ün, öz dilini saygısız ve özensizce kullanması, görmezden gelinecek bir kusur değildir.
Bunun için sözlü ve yazılı iletişimde yabancı sözcüklerle ve biçimsiz dil bilgisel dizgelerle oluşturulmuş tümceler kuran insanlara genellikle ön yargı ile yaklaşıyor ve açıkçası onları pek önemsemiyorum. Ayrıca Türkçenin mümkün olduğunca özleştirilmesi ve yabancı dilsel ögelerden arındırılmasını düşündüğüm için, sözcüklerin –eğer varsa– öz Türkçedeki karşılıklarını kullanmayı yeğliyorum. Çevremdeki insanları da yaklaşık 8500 yıllık bir geçmişi olan yüce dilimizi doğru, güzel ve gelişimine katkı sağlayabilecek biçimde kullanmaya teşvik ediyorum.
Kişilik özelliklerin nelerdir?
Düşünsel yapımın temelini varlığımızın köklerine inerek oluşturduğum için, Eski Türk inancına, töresine, diline ve tarihine çok büyük ilgim vardır. Genellikle bu konu alanlarıyla ilgili kitaplar okur, makaleler yazarım. Biraz geç kazandığım okuma alışkanlığımı, çok yönlü okuma çabalarımla besliyorum. Kitap, dergi veya makale okuma işini, “boş vakitlerimi doldurma” aracı olarak görmüyorum. Bu işi, kişisel evrenimi genişletmek ve alanımda uzmanlaşmak adına bir sorumluluk olarak görüyorum. Türkü dinlemekten, tarifi mümkün olmayacak boyutta haz alıyorum. Vakit buldukça saz çalıyor, türkülerle yüreğimin sesini dinliyorum.
Her ne kadar burçlara ve aklımın almadığı türlü safsatalara inanmasam da, “yengeç burcu” olmamla, içini kolay kolay dışarıya yansıtmayan gizli duygusallığımın iyi bir tesadüf olduğunu düşünüyorum. Genellikle soğukkanlı ve dost canlısı bir kişiyimdir. Sevdiğim kişilere canımı feda edecek kadar bağlıyken; sevmediğim insanların da o derecede karşısındayımdır. Sıklıkla sinirlenen bir yapım yoktur; fakat sinirlendiğimde çığrından çıkan bir hâl alabilirim.
“Titizlik ve düzen” konusuna çok özen gösteririm. Dağınık çalışmayı hiç sevmem. Simetriye de çok dikkat ederim. Hareketli bir yaşamım var, uyumayı hiç sevmem ve tekdüze yaşamdan kaçmaya çalışırım. Doğayı ve hayvanları çok severim. Kurtlara karşı özel bir ilgim ve saygım vardır. Çok renkli bir kişiliğim vardır. En sevdiğim renk, Gök Tanrı ile özdeşleşen ve en eski Türk tarihini çağrıştıran “gök mavisi” (turkuvaz) rengidir.
ÇokBilgi.com’u nasıl ve neden kurdun?
Bilgisayarla çok küçük yaşta tanıştım ve önceleri bu mereti yalnızca “atari” niyetine kullandım. Sonra bilgisayarın yararlı işlevlerini keşfettim. Bilgisayarı dünyaya bağlayan internetle tanıştım ve birçok ortamda paylaşımlarda bulundum. Zaman içinde birçok ağeli kurdum ve büyüklü küçüklü onlarca siteyi yönettim. Tamamen yaşantı ürünü olarak edindiğim basit düzeyde php, html, seo ve mysql bilgimle tasarımlar oluşturmaya başladım. Bu ağelini “wordpress” altyapısını ve ona uygun eklentileri kullanarak oluşturdum.
Kullanıcı dostu olması için, sağ ve soldaki seçkelerden ulaşılabilir bağlantılarla konuklara erişim kolaylığı sağlamaya çalıştım. Ağelini karakterime uygun biçimde, çok renkli bir tasarımla oluşturdum. Bazı özellikler için kullandığım özel kodlamalar dışında, herkesçe bilinen basit kodlamalardan yararlandım. Web sitemizin sunucu hizmeti, sunucuları yurt dışında olan bir Türk firması tarafından karşılanmaktadır. Bu ağelini, hem araştırmacılara türlü konularda doğru ve yararlı bilgiler sunmak hem de yaptığım paylaşımlar ve yazdığım yazılarla kendimi geliştirmek için açtım.
ÇokBilgi.com‘daki yazıların bir kısmı, Türkçe ve edebiyat üzerine yaptığım derleme bilgilerden oluşmaktadır. Diğerleri ise, araştırma yaptığım veya bilgi birikimine sahip olduğum konularda yazdığım özgün yazılardır. Her ne kadar ağelimizin temel amacı, araştırmacılara yararlı ve temiz bilgiler sunmak olsa da; sitemizi her gün ziyaret eden binlerce gencimizi millî bilinçle donatmak ve bu değerlerimizi benimsemelerini sağlamak da ağelimizin örtük işlevlerinden biridir.
Genelde ne okur – dinlersin?
Yaşamımın her alanında olduğu gibi, edebi yönümde de milli ve manevi yönlerimizi ön plana çıkaran eserler egemendir. Şiirde, romanda ve diğer yazın türlerinde genellikle “halk edebiyatı” ürünlerini tercih ederim. Estetik kaygıyla yazılan ve vermek istediği iletisi sanatsal ifadeler arasında kaybolan metinler, çoklukla bana haz vermez. Çünkü ben, hem bilgeliğiyle usumu dolduracak hem de ahengiyle yüreğimi okşayacak edebi ürünlere aç olduğumun farkındayım. Bunun içindir ki, hiçbir zaman bir divan edebiyatı şairinin ikiliği, bana halk ozanlarının dörtlüklerindeki tadı verememiştir.
Genellikle macera romanları, tarihi ve bilimsel kitaplar, dil bilimsel yayınlar ve şiir kitapları okurum. Benim için şiirde hece, milli ölçü olmanın ötesinde ruhumdaki ahengi yakalamamı sağladığı için, her zaman aruzdan daha önde gelir. En sevdiğim şair ve yazar, Nihal ATSIZ’dır. Yaşamımı yeniden biçimlendirmemi sağlayan büyük bilge Atsız, düşünce dünyasının pencerelerini araladığı muhteşem şiirleri, romanları ve makaleleriyle beni kendisine hayran bırakmıştır. Genellikle Türk halk ve sanat müziği dinlerim. Türküler tadına doyamadığım bir pınardır benim için. Bunun dışında kulağıma hoş gelen her türden ezgiyi ve şarkıyı dinlerim.
Sizlerle paylaştığım bu bilgilerin, beni kabataslak da olsa tanıyabilmeniz için yeterli olduğunu düşünüyorum. Genel konularla ilgili sorularınızı bu yazıya yorum yaparak sorabilir; özel olacağını düşündüğünüz konuları ise “İletişim” bölümünden benimle paylaşabilirsiniz. Yazıyı buraya kadar okuyanlara teşekkür eder, gereksiz bilgilerle sizi sıktıysam özür dilerim.
Kalemimden çıkan bütün yazıları okuyabilmek için, “Türk’çe Kalem” sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki bağlantıları kullanarak, facebook, twitter veya e-posta yoluyla iletişim kurabilirsiniz.
Orkun KUTLU
BENZER KONULAR
Bu Yazıya 306 Kişi Yorum Yazmış!
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Hakkımda
- Yazının Bölümü: Günce
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Biyografi, ÇokBilgi.Com, Edebiyat, Elazığ, Genç Kalemler, Genç Türk, Genç Türkler, Genç Yazarlar, Hakkımda, Nihal Atsız, Orkun Kutlu, Orkun Kutlu Kimdir, Orkun Kutlu Özgeçmişi, Özgeçmişim, Tanrı, Türk, Türk Dili, Türkçe, Türkçe Kalemler, Türkçe Öğretmeni, Türkçü Genç Yazarlar, Türkçü Yazarlar, Türkçülük, Türklük
- Rastgele 10 Yazı:
- Cengiz Han Türk müdür?
- Özlü Sözler
- Şehname Destanı / Dünya Destanları
- Türkçede Çok Anlamlılık
- Konuşma ve Yazma Öğretimi
- Eski Türklerde Hakanlık / Devlet Başkanlığı
- Akademisyen Nedir ve Nasıl Olunur?
- Noktalı Virgül (;) / Noktalama İşaretleri
- Milli Zevk ve İşlenmiş Zevk / Ziya Gökalp
- Zincirleme ve Takısız İsim Tamlaması
Orhan Hocam,
Gençlerimizin kültürümüzü unutup (yada unutturulup) yozlaşmaya başladığı şu günlerde böyle güzel bir sayfa ile kültürümüzün, benliğimizin yaşamasına katkıda bulunduğunuz için teşekkür ediyorum.
İhtiyacım olan bir konuyu araştırırken sitenizi tesadüfen buldum. Kısmen okudum. Uyarılar bölümünüz bile eğitici nitelikte.
Var olun. Siz ve sizin gibi gençlerimizin mücadelesiyle inşallah Türklüğümüzü de Türkçe’mizi de bozulmaktan kurtaracağız.
Allah yar ve yardımcınız olsun.
Murat Doğan
Hocam tanıtma yazınız harukulade. Beni öğrencilik yıllarıma götürdü.
Ne Mutlu sizin gibi idealist insanlara, öğretmenlere.
Allah yolunuzu açık etsin.
Mehmet Ali SARITEKİN, sevgili arkadaşım; ‘harukulade’ değil, doğrusu harikulade’dir.
Merhabalar,
Çin’in Suzhou şehrinde yaşıyorum.
Kaşgar ve Uygur Türkleri ile sıkı dostluklarım bulunmaktadır.
Onların bana her zaman söylediği iki söz vardır.
1- Biz İki Devlet Bir Milletiz.
2- Türk Dili Dünya Dili derler hep.
Gerçekten de öyle.
Bu konuyla alakalı bir anımı paylaşmak istiyorum sizlerle.
Buraya ilk geldiğimde Çinli ve diğer ülkelerden yabancı arkadaşlarım ile Kaşgar Restoranına gittiğimizde ben siparişimi Türkçe verebilmiştim.
Arkadaşlarım ise bana siz Çince bilmiyorsunuz, onlar ise ingilizce bilmiyor, o halde siz nasıl anlaştınız diye sormuşlardı.
Ülkelerimiz farklı olabilir ama bizler Orta Avrupa’dan Çin’e kadar olan alanda birbirine yakın aksanlarda Türkçe konuşuyoruz dediğimde bu nasıl mümkün olabilir ki diye sormuşlardı.
Ben tüylerim diken içinde,
“Çünkü Biz Hepimiz TÜRK’üz” cevabını vermiştim.
Masamızda kendilerine has dilleri olmayan Belçikalı arkadaşlarım ve Şincan Türklerini sevmeyen Çinlilerin yüz ifadelerini görmenizi gerçekten isterdim.
Sitenizi çok faydalı buldum ve izninizle facebook sayfamda paylaşmak istiyorum.
Sitenizde doğacak balalarımız içinde Öz Türk isimleri başlığı ve böylesine faydalı bir sitenin android-ios uygulamalarını da görmek isterim.
Bu büyük hizmetiniz ve emeğiniz için teşekkür ederim,
Sevgi ve Saygılarımla.
Merhaba iyi aksamlar Orkun bey.
Ben uzun bir suredir bir yazi cevirimi yapmak istiyordum fakat bir turlu yapamadim. Bir arkadasim sizi tavsiye etti bana yardimci olabilirmisiniz?
Var olsun Irkimin Turan Ulkusu adli yazinin ceviriminde yardimci olurmusunuz?
Merhabalar Hamza Bey.
Bu sayfadan çeviri yapmıyorum normalde; fakat isteğinizi cevapsız bırakmak istemedim. Belirttiğiniz söz Göktürk yazısı ile aşağıdaki şekilde gösterilmektedir:
İyi çalışmalar diliyorum.
Sakarya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim. Sayfanızı çok uzun zamandır takip ediyorum ve çok faydalanıyorum. Emeği geçen herkese böyle bir sayfa hazırladıkları için teşekkürler.
Sizi gerçekten gönülden kutluyorum.Dört dörtlük bir site kurmuşsunuz.Biricik Türkçemizi dünya dilleri arasında olması gereken yeri almasını sağlamalı bunun içiin çabalamalıyız.Bence elinizden geleni yapıyorsunuz.
Allah’ın izniyle bu çabalar bir sonuç gösterir.Benim sınıf öğretmenim gerçekten gelecek nesillerin rehberi.Bize birgünTürkçemizin ingilizcenin yerini alacağını söylüyor.Umarız bu istek olur.Sadece ingilizcenin yerini almamalı bunun yanısıra daha iyi yeri almalı.Hedef ne kadar büyüksebaşarı oranı o kadar yüksek olur.Keşke yeni bir iş olsa.Türkçemize sızmış yabancı kelimeleri bize öğreseler okulda.Bunların Türkçe karşılıklarını bize öğretseler.
6 saat ingilizce göreceğimize zorunlu ders olarak bunu ekleseler.Her taraf yabancı kelimelerle bezenmiş.Gerçekten atamız Fatih mezarından çıksa o beni tanımaz ben onu İstanbul’u bu yabancı kelimelerle süslenmiş gördüğünde İstanbul’u yine Bizans’ın eline geçti sanıp yine fethetmeye kalkışırdı.
İnşallah Allah’ın izniyle adımızı Dünya’nın her bir köşesine yazacağız. :-)
Bu siteyi beğendim çok güzel.
Yazılarınızın isimlerini okuyunca gerçekten heyecanlandım. Hepsini sabah olmadan okumaya karar verdim. Sonra yazılara yazık olacağını düşünerek, her gün en az bir yazınızı okumaya karar verdim.
Gerçekten güzel bir yazı arşivi, bilgi hazinesi olmuş. Elinize, kaleminize ve yüreğinize sağlık!
Orkun Bey,
Bu siteyi kurduğunuz için size ne kadar teşekkür etsem azdır. Tasarımı çok iç açıcı ve kullanımı oldukça basit. Her yaştan insana hitap ediyor olması ise ayrı güzel. Yazılarda kullanılan dilin sadeliği ve akıcılığı özellikle yaşı küçük ziyaretçiler için bile oldukça uygun :)
Ben, “Türkçü” bir şekilde yetiştirildim. Hayatta ilk tanıdığım şeylerden birisi Bozkurttu. Daha çocukların okuma yazma bilmediği yaşlarda benim zihnim bu düşüncelerce meşguldü. Biraz daha aklım ermeye başlayınca araştırmaya, kendimi geliştirmeye başladım ve bir süre sonra, yani bu yaşımda (15) bilgim, hislerim ve düşüncelerim yetiştirildiğim insanlarınkini aştı. Zaten arkadaş çevremde benim gibi kimse yok! Herkes kulaktan dolma bilgilerin peşinden büyük bir fanatiklikle gidiyor diyeyim… Ya da, Türkçülüğü geri kafalılık olarak gören insanlar içerisindeyim de diyebilirim. Bu sebeplerden dolayı kendimi yalnız hissetmeye başlamıştım. Ama bu siteyi keşfedince her şey değişti. Kendimi, beni kucaklayan ve daha da ileriye götürecek bir yerde gibi hissediyorum. Abarttığımı düşünmeyin. Bu sitenin varlığı bile bana huzur veriyor. Kendimi ne zaman yalnız hissetsem sığınacağım bir yer varmış gibi… Her gün bilgilerime yenilerini ekliyorum, böylece hedefime saha sıkı sarılıyorum. Bana böyle güzel duygular hissettirdiğiniz için teşekkür ederim.
Gökçe Hanım,
Yerliğimizde (bilgi otağımızda) yapmış olduğunuz yorumlar, yaşınıza göre ne kadar bilgi ve kültürle donanmış olduğunuzu gösteriyor. Dahası yeni şeyler öğrenmeye olan merakınızın takdire değer düzeyde olduğunu görmek hiç de zor değil. Bugünün gençlerindeki hazcı yaklaşım, düşünmekten imtina eden bir kuşağın var olmasına neden oluyor. İnsanların kitap özetlerine bile “Bu çok uzun, daha kısası yok mu?” diye serzenişte bulunduğu bir bilgi-kültür gafleti yaşıyorken, sizin gibi araştırmaya önem, emeğe değer veren birinin varlığı gerçekten bizlere daha büyük işler yapmak için güç veriyor.
Sizin yaşınızda ben de aynı boşluğa düşmüş, çok kez yalnız kalmıştım. İnsanların saman çöpünden değersiz konular üzerinde saatlerce çene patlattığı, hayatların “dünya gerçeğinden” habersiz yok olup gittiği bir çevrede kabuğunu kırmak isteyen biri için kalabalıklar içinde yalnız kalmamak elde değil. Emin olun ki o sürüye dahil olmaktansa, yalnız kalmayı tercih ettiğim için şu anda çok mutluyum. Sizde de o ışığı görüyorum. :)
Türkçülük gençler arasında gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Çekirdekten yetişme bir Türk kızının böyle bilgi kurdu oluşu, bütün Türk gençliği adına ayrıca bir gurur. Sizi ve ailenizi tebrik ediyorum. Yalnızlığımızı paylaştığınız için ayrıca teşekkürler.
Esenlikle kalın…