Eleştiri Nedir? – Tanımı ve Özellikleri
Bir sanat eserini çeşitli ölçütler çerçevesinde değerlendirmek, bir bütün olarak ele alıp her yönüyle ortaya koymak, anlaşılmasını ve değerinin belirlenmesini sağlamak amacıyla yazılan yazılara eleştiri adı verilir. 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında aynı kavram için tenkit, bu işi yapan insanlar için de münekkit terimi kullanılırdı. Günümüzde bilimsel çalışmalarda bu ifadeler görülmeye devam etse de eleştiri ve eleştirmen ifadeleri daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Herhangi bir kişiyi, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlışlarını dile getirerek göstermek amacıyla yazılan kısa metinlerdir. Hedeflenen öğeyi doğru ve yanlış yönleriyle tanıtmayı amaçlayabileceği gibi, bu öğenin doğru tanıtılmasını sağlamayı ve bir değerlendirmeyi de hedef alabilir. Edebiyat sorunlarını ve yapıtlarını konu alan inceleme, yorum ya da değerlendirme olarak da tanımlanabilir.
Eleştiri okulları üçe ayrılır: Yansıtma, yaratma, dil. Yansıtma, eserin doğaya benzediğini savunur. Yaratma, eserin iç dünyasıdır, yani sanatçı. Dil ise, Rus biçimcilerinin yöntemidir ve eseri dil sistemi olarak görür.
Eleştirinin belirleyici özellikleri nelerdir?
• Düşünsel plânla yazılır.
• Konu, yazının sonuna dek değerlendirilmesi yapılan esere bağlı kalmalıdır. Eser ile ilgili, değerli ve değersiz diye gösterilen yargılar, eserden alınacak örneklere dayandırılmalıdır.
• Yazar, yargılarında belirli ölçülere bağlı kalmalı, eleştirileri nesnel olmalı, “beğendim, hoşuma gitti”… gibi öznel değerlendirmelerden kaçınmalıdır. Bunun yanında eleştiri yazısını okutacak olan elbette eleştiri yazarının kendine özgü konuyu ele alış biçimi, kendine özgü yorumlayışı ve anlatımındaki üslûbudur.
• Eleştirisi yapılan çalışma, bütün boyutlarıyla ele alınmalı, kendi türü içindeki bilimsel, sanatsal, toplumsal yere oturtulmalıdır. Alanındaki diğer çalışmalarla karşılaştırılarak bu türe kattıklarıyla, kendisinden beklendiği halde katamadıklarıyla ele alınmalıdır. Bu da gösteriyor ki eleştiri yazarı, her konuda eleştiri yazısı yazamaz, ancak uzmanı olduğu alanda yazabilir. Eleştiri yazarının alan bilgisi, eleştirdiği çalışmayı yapanın alan bilgisi ile en azından aynı düzeyde olmalıdır.
|» “Eleştiri” sayfasına dön! «|
BENZER KONULAR
Bu Yazıya 11 Kişi Yorum Yazmış!
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Eleştiri Nedir? – Tanımı ve Özellikleri
- Yazının Bölümü: Eleştiri
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Edebi Türler, Edebiyat, Eleştiri, Eleştiri Açıklaması, Eleştiri Konu Anlatımı, Eleştiri Nedir, Eleştiri Türü, Eleştirinin Özellikleri, Eleştirinin Tanımı, Konu Anlatımı, Lys, Sbs, Tenkit, Tenkit Nedir, Türk Edebiyatı, Yazın, Yazınsal Türler, Ygs
- Rastgele 10 Yazı:
- Türkler ve Moğollar / Tarihte ve Bugün
- Bozkurt Resimleri / 4. Sayfa
- Büyük Ünlü Uyumu / Kalınlık – İncelik Uyumu
- Özlü Sözler / 7 – Anlamlı ve Öğretici Sözler
- Türkçenin Söz Varlığının Temel Özellikleri
- Vehbi Koç
- Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır?
- Mektup Türünün Özellikleri
Tarihi Gelişimi ve Temsilcileri - Sultan Veled / Eserleri
- Asker Sözleri / 1 – (Güzel Sözler)
İyi ama uzun olmasa daha iyiydi.
Çok uzunmuş ama ayrıntılı olması bir yandan iyi olmuş. Güzel bir ödev olacak.
Çok tşk ederim eline sağlık.
Çok güzel… Allah razı olsun.
Çok güzel gerçekten çok beğendim.
Çok güzel olmuş çokk sağlun. :)
Çok süper bir site harika bir ödev sitesi.
Gerçekten çok güzel olmuş kim yazdıysa Allah razı olsun sayesinde ödevimi yaptım tşkler…
Çok güzeldi kim yazdıysa ALLAH razı olsun.
Çok güzel gerçek tan çok beğendim iyi ki var.