- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

EFT ve Havale Nedir?

eft ve havale nedir, farklarıİnternet bankacılığı geliştikçe, para transferleri de hep elektronik ortamlardan yapılır hâle geldi. Eft ve havale yapmak için bankaya giden insan sayısı her geçen gün azalıyor; çünkü artık elimizdeki akıllı telefonlarla bile, herhangi bir kişinin hesabına para aktarmamız mümkün. İşte tam bu noktada aklımızda eft ve havalenin farkları üzerine bir soru işareti beliriyor.

Öncelikle EFT bankacılık terimini açıklayalım. Bu kelime İngilizcedeki “elektronik fon transferi” kelimesinin kısaltması ile oluşmuştur. Türkçede yüklendiği anlam ise, “bir bankadan başka bir bankaya ait hesaba para aktarma işi” olarak tanımlanabilir. Buradan anlayacağımız üzere bir kişinin hesabına EFT yapabilmek için, mutlaka iki farklı banka arasında para transferi olması gerekir. Örneğin İş Bankası’ndaki hesabınızdan Halk Bankası’ndaki herhangi bir hesaba para gönderecekseniz, mutlaka EFT yapmalısınız.

Havale kavramı ise bir bankacılık terimi olarak, “aynı bankaya ait farklı hesaplar arasında para aktarma işi” olarak tanımlanabilir. Dikkat edilirse havalenin “aynı bankadaki farklı hesaplar” arasında olduğunu görürüz. Örneğin Garanti Bankası’nda bir hesabınız var ve para göndereceğiniz kişinin hesabı da Garanti Bankası’na ait. O zaman parayı ancak havale yaparak gönderebilirsiniz.

EFT ve Havale Farkları Nelerdir?

EFT veya havale yapmak bir seçim değildir. Yani bir kişiye para gönderirken “Eft olarak mı gönderelim, yoksa havale mi yapalım?” diye bir soru ile karşılaşmazsınız. Çünkü para göndereceğiniz hesap, sizin hesabınızın bulunduğu bankanın Türkiye’deki herhangi bir şubesinde ise bunu ancak havale ile gönderebilirsiniz. Aynı bankalar arasında EFT; farklı bankalar arasında ise havale olmaz.

EFT günün belirli saatlerinde yapılabilir. Bankalara göre bu saatler değişmekle birlikte, genellikle 09.00 – 16.30 arasındadır. Yani bankaların çalıştığı saatler arasında ve hafta içi EFT yapabilirsiniz. Bu saatlerin dışında yapacağınız EFT’ler, ilk iş günü çalışma saatine zamanlanır. Havale ise, tatillerde ve mesai saatleri dışında bile yapılabilir.



EFT ve Havale Ücretleri

EFT ve havale ücretleri, bankalara göre değişmektedir. EFT, havaleden daha pahalı bir para transferi yöntemidir. Çünkü EFT’de başka bankalara para gönderme söz konusu iken, havalede aynı bankanın farklı şubeleri arasında bir para transferi söz konusudur. EFT ücretleri yaklaşık 3 TL’den başlar ve paranın miktarına göre artarak devam eder. Havale ücretleri ise 1 TL’den başlar ve paranın miktarına göre artar.

Bankalar özel müşterilerinden, maaş hesabı bulunan kişilerden veya emekli / öğrenci hesaplarından eft veya havale ücreti almamaktadır. Parayı gönderirken ekranınıza eft veya havale işlem ücreti yansıyacaktır. Buna dikkat ederseniz, 50 TL’lik bir eft için 4-5 TL işlem ücreti ödemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca haksız yere alınan eft ve havale ücretlerini, tüketici haklarına başvurarak geri alabilenler var.

EFT ve Havale Nasıl Yapılır?

Eft yapabilmek için mutlaka “IBAN” numarasına ihtiyacınız vardır. IBAN numarası, bir banka hesabının tüm bilgilerini içeren özel bir koddur. İnternet veya telefon bankacılığından eft bölümüne geldikten sonra, karşıdaki kişinin sadece IBAN kodunu ve ismini yazmanız yeterlidir. Sonra paranızın çekileceği hesabı seçtikten sonra işleme devam ederseniz, alınacak eft ücreti ve karşıdaki kişinin doğrulanmış bilgileri görünür. Onayla derseniz, eft işlemi gerçekleşir.

Havale yapmak için karşıdaki kişinin hesap numarası ve şube kodu gerekebilir. Fakat IBAN kodu bunları içerisinde barındırdığı için, havale yaparken de en sağlam yol karşıdaki kişinin IBAN kodunu girmektir. Böylece riske girmemiş olursunuz. Alıcı adını yazıp onayla dediğinizde parayı aktarırsınız.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu