Duygusal Anlatım Nedir?
Türkçe dersi 5. sınıf konu anlatımı içerisindeki duygusal anlatım nedir, duygusal anlatıma örnek cümleler ile ilgili hazırladığımız yazımızdan yararlanarak bu konuyu ayrıntılarıyla kavrayabilirsiniz. Cümlenin anlatım özelliklerinden, 5. sınıf düzeyinde verilen iki başlık vardır. Bunlardan biri abartılı anlatım, diğeri ise duygusal anlatımdır. Aslında cümlede anlam çok farklı başlıklar altında da sınıflandırılabilir. İşte duygusal anlatım bunlardan biridir.
Duygusal anlatım, isminden hareket edilerek tanımlanacak olursa; “Cümle içerisinde iyi veya kötü herhangi bir duygusal ifade bulunuyorsa, bu cümle duygusal anlatımlı denilmektedir.” şeklinde tanım yapabiliriz. “Üzülmek, sevinmek, hüzünlenmek, gururlanmak, gözleri dolmak, neşesi yerine gelmek…” gibi iyi veya kötü tüm duygu ifadeleri, duygusal anlatım için yeterlidir. Cümlenin içerisinde bu ve buna benzer ifadelerden herhangi biri bulunuyorsa, bu cümle duygusal anlatımlıdır denilebilir.
Sevinmek, üzülmek, telaşlanmak, kaygılanmak, umutlanmak gibi duyguların anlatıldığı ifadelere duygusal anlatım adı verilir. Duygusal anlatım ile kendi duygularımızı anlatırız ya da başkaların duygularını anlarız. Duygusal anlatım; acıma, sevinme, üzülme, şaşma, kızma, pişman olma, korkma gibi çeşitli duygu hallerini aktarmak için kullanılan anlatımdır. Abartılı anlatım; bir durumu ya da olayı olduğundan farklı göstermek amacıyla kullanılan anlatımdır. Örneğin “Aldığımız kaza haberi ile hepimiz şok olduk.” cümlesinde kişilerin yaşadığı duygusal bir olay yansıtıldığı için, bu cümle duygusal anlatımlıdır.
Örnek: – Arabanın çarptığı kediye çok üzüldüm.
– Zavallı çocuğu o halde görünce üzüldüm.
– Sınavdan 100 aldığımı duyunca sevinçten havalara uçtum.
– Karşımda görünce içim içime sığmadı.
– Oğlumun Türk Yıldızları’nda pilot olması beni gururlandırıyor.
– Başına bir iş gelecek diye çok korkuyorum.
– Bu başımıza gelen ilk felaket olmadığı için endişeleniyordum.
– Hareketleriyle beni çileden çıkarıyor.
– Onu görünce gözlerime inanamadım.
– Kızı sokakta görünce içim sızladı.
– Zeynep’in olanlar üzerine oldukça canı sıkılmıştı.
– Nükhet’in karşımda ağlaması canımı çok acıttı.
Orkun KUTLU
BENZER KONULAR
- Yazının Bağlantısı: Duygusal Anlatım Nedir?
- Yazının Bölümü: Dil-Anlatım
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Cümlede Anlam, Duygusal Anlam, Duygusal Anlam Cümleleri, Duygusal Anlam Nedir, Duygusal Anlam Örnek Cümleler, Duygusal Anlam Örnekleri, Duygusal Anlatım, Duygusal Anlatım 5. Sınıf, Duygusal Anlatım Açıklaması, Duygusal Anlatım Cümlede Anlam, Duygusal Anlatım Konu Anlatımı, Duygusal Anlatım Nedir, Duygusal Anlatım Örnek Cümleler, Duygusal Anlatım Örnekler, Duygusal Anlatım Örnekleri, Duygusal Anlatımın Özellikleri
- Rastgele 10 Yazı:
- Yeni Lisan Makalesinin Ana Fikri
- Dede Korkut Destanları / Hikayeleri
- Nabi
- Osmanlı Devletinin Dönemleri – 2
- Avnî / Fatih Sultan Mehmet
- Siyenpi Destanı – Türk Destanları
- Yıldırım Orduları Komutanı: “ATATÜRK”
- Türkçenin Ses Bilgisi Özellikleri
- Akademisyen Nedir ve Nasıl Olunur?
- Gaznelilerde Türbe Kültürü ve Mimarisi
Ya bir şey söyleyeceğim neden böyle hiçbir şey yazmıyorsunuz? Sadece diyor ki orada mesela örnek cümleler ya biz öyle istemiyoruz ki biz diyeceğiz ki mesela bir yer olacak oraya yazacağız ki şu cümlenin anlamı ne diye söyleyeceğiz ama burada bir saat onun anlamını arıyoruz. Ya nereden bulacağız diyoruz kimse cevap yok ya.
İnsanlar farklı düşüncelere de saygılı olabilmeli.
Batuhan’ı görür görmez boynuna sarılacağım.
Köyümü görünce çocukluk yıllarımı hatırladım.
Bunlardan hangisi duygusal cümle?
Peki öğretmenim “Yaşlı adamın bahçesinde birbirinden güzel meyve ağaçları vardı.” cümlesi duygusal anlatımlı bir cümle midir? Ben olmadığını düşünüyorum ama beğenmeyi de duygusal anlatım olarak kabul etmiş bir denemede yayın evi.
Bu cümlede kişi bir beğenisini dile getiriyor. Beğenmek bir duygu olmakla birlikte, bu cümlede duygusal anlatımdan söz etmek bence de mümkün değildir. Kişinin duygularının harekete geçtiğini ifade eden korkmak, üzülmek, sevinmek, heyecanlanmak… gibi ifadeler duygusal anlatımı örnekler. Bu nedenle ben de sizinle aynı görüşte olduğumu ifade etmek isterim.
Sayın hocam peki “Televizyonda en sevdiği film çıktı.” cümlesinde duygusal bir ifade var mıdır? Bugün zümre hocalarla bu durumu tartıştık, ben olmadığını düşünüyorum ama sizden de bilgi almak istiyorum. Şimdiden teşekkürler.
Ayşe Nur Hanım, bu tür cümlelerde bir kişinin duygularının harekete geçmesi gerekir. Yani bir kişinin üzülmesi, şaşırması, sevinmesi vs. gerekir. Bahsettiğiniz cümlede yalnızca o kişinin beğendiği bir filmin televizyonda gösterildiğinden bahsediyor. O kişinin bu durumdan duygusal olarak etkilendiğine dair hiçbir bilgi yok. “Televizyonda en sevdiği film çıkınca mutluluktan havalara uçtu.” şeklinde bir cümle olsaydı, duygusal anlatım olduğu söylenebilirdi. Fakat sizin yazdığınız hâliyle, bu cümle duygusal bir ifade değildir. Saygılar.
Çok güzel anlamı da anlatsaydınız keşke.
Çok güzel bir site allah razı olsun.
Çok güzel örnekler var.
Hiç zor değil Allah razı olsun.
Allah razı olsun çok güzel anlatmışsınız, meğer konu çok kolaymış. :)
Merhaba çok güzel anlatıyorsunuz teşekkürler.