Doğan Avcıoğlu ve Yön Hareketi
Doğan Avcıoğlu, Fransa’da Siyasal Bilgiler ve İktisat okudu. 1961’de bir kısım arkadaşlarıyla “Yön” dergisini kurdu ve başyazarlığını yaptı. 1967’de “Türkiye’nin Düzeni”ni yayımladı. Bu kitap, büyük yankı uyandırdı. 1969-71 arası “Devrim” dergisini çıkardı. Doğan Avcıoğlu da, öteki sosyalistler gibi, Atatürk devrimlerinin yarıda bıraktırılmış ve hedefinden saptırılmış olduğu kanaatini taşır. Dolayısıyla bu yarıda kalmış devrimi, esas mecrasına akıtmak lazımdır.
Avcıoğlu, devrimleri de ulusal ve sosyoloji devrimi diye ikiye ayırır. Ona göre, devrim, toplumsal bir savaştır. Bu savaş, büyük arazi sahipleri, tefeciler ve büyük burjuvazi, bunların destekçileri ile dost güçler yani devrimci ordu gücü arasında yapılacaktır. Bu dost güçler ise devrimci aydınlar, öğretmenler ve üniversite gençliğidir. Doğan Avcıoğlu, CHP’nin “düzen değişikliği” programını kapitalizmi halka yaymaya çalışan bir program olarak niteler. Doğan Avcıoğlu, Anadolu’da bir Kürt devleti kurulmasına, ABD, Çin ve Rus uyduluğunun getirilmesine de karşıdır.
Yön hareketinin esas teorisyeni Doğan Avcıoğlu olduğu için onun fikirleri bu hareketi de temsil eder. Yön hareketinin amacı, düzen değişikliğini gerçekleştirmek, yönetimi tutuculardan kurtarmaktır. Bu grup, devletçiliğe, dayalı plânlı, programlı bir ağır sanayi gerçekleştirmeyi de hedefler. Doğan Avcıoğlu, “Türkiye’nin Düzeni”nde Türk toplum tarihini farklı şekilde yorumlamış, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri‘ni çağlarının en ileri toplumları olarak nitelemiştir. O, Asya tipi üretim tarzı (ATÜT) anlayışına ve Osmanlı’yı bu açıdan değerlendirmeye de karşıdır.
Doğan Avcıoğlu’na ve Yöncülere göre kapitalist yöntemlerle kalkınmak mümkün olmadığından milliyetçi, devrimci ve devletçi, halkçı bir kalkınma yolu takip edilmelidir. Komünist ve Amerikancı kalkınma modelleri yerine “Millî Devrimci Kalkınma” modeli uygulanmalıdır. Komünist kalkınma yolu proletarya egemenliğine dayanır. Öteki ise tutucular koalisyonu denen sınıflara dayanır. Bu madde proleterya hakimiyeti yok, Amerikancı sınıflar da yok. Bunlardan geriye kalan küçük burjuva çevrelerini temsil eden milliyetçi aydınlar bu modelde ön plânda etkili olacaklardır.
Bazılarına göre, Yöncü sosyalizm Türk sosyalizmi iddiasıyla, marksist sosyalizmden uzaktır. Yöncü hareketi şiddetle eleştirenlerin başında D. Hikmet Kıvılcımlı gelir, ona göre “Yönizm”, sınıflar üstü “aydın ve zinde kuvvetlerin güdeceği bir devletçiliktir. Batılılaşma bir ülkede, kapitalizmi kurmaktır. Ayrıca “Türkiye’nin Düzeni” tek sebepli açıklamalara dayanmakla eleştirilmiştir.
|» “Kim Kimdir?“ sayfasına dön! «|
BENZER KONULAR
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Doğan Avcıoğlu ve Yön Hareketi
- Yazının Bölümü: D
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Biyografi, Biyografiler, Cumhuriyet Döneminde Komünist Düşünürler, Doğan Avcıoğlu, Doğan Avcıoğlu Biyografi, Doğan Avcıoğlu Düşünceleri, Doğan Avcıoğlu Eserleri, Doğan Avcıoğlu Fikir Yapısı, Doğan Avcıoğlu Hayatı, Doğan Avcıoğlu Kimdir, Doğan Avcıoğlu Türk Edebiyatı, Doğan Avcıoğlu Yaşamı, Hayatı, Kim Kimdir?, Kimdir, Komünist Aydınlar, Proleterya, Şairlerin Biyografileri, Sanatçıların Biyografileri, Sosyalist Düşünürler, Türk Edebiyatı Doğan Avcıoğlu Biyografi, Türkiye Düzeni, Ünlülerin Biyografileri, Yaşam Öyküsü, Yazarların Biyografileri, Yönizm
- Rastgele 10 Yazı:
- Arap Alfabesi
- İlk Müslüman Türk Devletlerinde
Kültür ve Sanat - Münazara Nedir? / Özellikleri
- Saçları Güçlendiren Yiyecekler
- Konuşma Dili
- Hızlı ve Kolay Test / Soru Çözme Teknikleri
- Empati Kurmak Nedir?
- Türkler ve Demircilik / Demir Kültürü
- En Eski Türklerde Siyasal / Politik Gelişmeler
- 2016 – 2017 / İş Günü – Çalışma Takvimi