Doğa İçin Çal – 4 (Alyazmalım) / Dinle, İzle
Türkiye’nin dört bir yanından sanatçıların, müzisyenlerin katılımıyla oluşturulan “Doğa İçin Çal 1, 2 ve 3” şarkılarını paylaşmış, bunların özelliklerinden bahsetmiştik.
Bu kez yine bir Türk Halk Müziği‘ni, yine muhteşem çalgılarla icra etmeye çalışmışlar, pek güzel olmuş.
Alyazmalım şarkısı, birçok filme konu olmuş ve film / dizi müziği olarak kullanılmış bir eşiktir. Ve yıllar içinde halk müziğinde, özgün müzikte kendine ayrı bir yer açmıştır. Görüntüde görebileceğiniz sanatçılar, bazen bir ormanın içindeki su, kuş ve böcek seslerinin karışımını dinlerken hissedebileceğiniz yalınlığı verircesine; bazen ise nağmelerle coşkulu bir dalgaların köpükleri arasında kaybolurcasına dokunmuşlar sazlarının teline veya üflemişler enstumanlarına…
Gördüğüm kadarıyla Somali ve Çin’den başka yabancı yok bu çalışmada. Geri kalanı hep Türk. Ve sanatçıların büyük çoğunluğu Ordu ve Trabzon gibi Karadeniz illerimizden… Türk halk müziği ile uzaktan yakından ilgisi olmayacağını düşüneceğiniz müzik aletlerinin nasıl bir araya gelebileceğini görmek üzere sözü daha fazla uzatmadan, şarkımızı sunalım:
Daha önceki Doğa İçin Çal / 1-2-3 şarkılarını görebilmek için, “buraya” dokunabilirsiniz.
Bir toplumun sözlü ve yazılı bütün kültür değerleri dile aktarıldığı için, dil sosyal yapının ve kültürün sadık bir aynası durumundadır. Bir şair, duygu ve dü-şüncelerini kendi toplumunun fertlerine ancak dili ile ulaştırabilir. Bir yazar, bir bi-lim adamı, bir düşünür, görüşlerini kendi dışına ve ilgili çevrelere dil yolu ile ak-tarabilir. Yeni buluşlar ifadelerini dil ile gerçekleştirebilir.
Bir tiyatro sanatçısı, mimik ve jestlerine dilini eklemeden oyunculuğunu gösteremez. Geçmiş yüzyıllar Anadolu’sunun dünya görüşü Yunus’un ilâhilerinde, Türk halkının bayrakta sembolleşen vatan sevgisi Mehmet Akif’in İstiklâl Mar’şında, Millî Mücadele ruhu Mehmet Emin’in manzumelerinde ve bu dönemi işleyen romanlarda, İstanbul’un güzellikleri ve tarihi havası, İstanbul halkının gelenek ve görenekleri Yahya Kemal’in şiirlerinde, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanlarında, Anadolu halkının yaşayış ve davranışları Yakup Kadri’nin eserlerinde sergilenmiş ve işlenmiştir.
Türk milletinin gelenekleri, folklorü, yüzlerce yıllık hayat tecrübelerinin sonuçları, veciz ifadesini atasözlerinde bulmuştur. Destanlar, toplum ve millet varlığını büyük çapta etkilemiş şahıs ve olayların günümüze kadar uzanmış canlı tablolarıdır. Deyimler. Türk mantığının ve dil felsefesinin sembolleridir. Bunların dışında, dil, günlük yaşayışımızda da bize aracılık eden, sosyal bağlantımızı düzenleyen bir araçtır. Hayatımızın her safhasında bizimle birlikte ve iç içedir.
BENZER KONULAR
- Yazının Bağlantısı: Doğa İçin Çal – 4 (Alyazmalım) / Dinle, İzle
- Yazının Bölümü: Müzik
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Alyazmalım, Cahit Berkay, Çiçek Abbas, Devlerin Aşkı, Doğa için Çal, Doğa İçin Çal 4, Doğa İçin Çal 4 Alyazmalım, Doğa İçin Çal 4 Dinle, Doğa için Çal 4 İzle, Doğa İçin Çal 4 Şarkısı, Doğa İçin Çal 4 Teaser, Doğa İçin Çal 4. Parça Alyazmalım İzle, Doğa İçin Çal Alyazmalım, Doğa İçin Çal Alyazmalım Dinle, Doğa İçin Çal Çiçek Abbas, Doğa İçin Çal Devlerin Aşkı, Doğa İçin Çal Facebook, Doğa İçin Çal Selvi Boylum Al Yazmalım, Doğa İçin Çal Teaser, Doğa için Çal Youtube, Selvi Boylum Al Yazmalım, THM, Türk Halk Müziği
- Rastgele 10 Yazı:
Süper bir şarkı ya bende destekliyorum 7 kere dinledim halada dinlioyorum.