Büyük Selçuklu Saray Mimarisi
Selçukluların merkezi Merv, Sultan Sencer’in ölümüne kadar parlak bir imâr faaliyeti görmüş daha sonra Harezm’de Ürgenç onun yerini almıştır. Merv’de kalan eserlerden Sultan Kale oldukça iyi bir durumdadır.
Dört kilometre kare bir alanı çeviren surlar 15 yükseklikte ve her 15 metrede 4 m. çapında yarım silindrik bir kule ile takviyeli olup ayrıca bir hendekle korunmuştur. İçerisi duvarlarla bir şehristan olarak düzenlenmiştir. Saray ve kışlalar ark denilen bölümdedir. Eski meskûn şehrin ortasında bir havuz büyük bir cuma camii ve Sultan Sencer’in türbesi yer alıyordu.
Selçuklular‘ın XI. yüzyılda Merv’deki sarayları 45X39 m. ölçüsünde 50 odalı çok gösterişli bir yapı idi. Doğuda bulunan esas girişten dört eyvanlı ve 16×16 m. lik avluya geçiliyordu. Bunun yanında cephesi yarım sütunlarla dekorlu bir yapı içindeki dikdörtgen salon belki sultanın kütüphanesi olabilir.
|» İlk Müslüman Türklerde Kültür ve Sanat «|
BENZER KONULAR
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Büyük Selçuklu Saray Mimarisi
- Yazının Bölümü: İlk Müslüman Türkler
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Büyük Selçuklu, Büyük Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Mimarisi, Büyük Selçuklu Sanatı, Büyük Selçuklularda Medeniyet, Ders, Devlet Yapısı, Genel Türk Tarihi, Kayseri, Konu Anlatımı, Kultur, Kültür Tarihi, Kültür ve Medeniyet, Medeniyet, Melikşah, Mimari, Sanat, Saray Mimarisi, Selçuklu Devleti, Selçuklu Tarihi, Selçuklular, Selçuklularda Cami, Selçuklularda Kültür ve Medeniyet Özet, Selçuklularda Kültür ve Sanat, Selçuklularda Saray, Tarih, Türk, Türk Tarihi, Uygarlık
- Rastgele 10 Yazı:
- Orta Asyalı – Türk Sentezi
- Türk Tarihi Üzerine Çalışmalar
- Atatürk’ün Kafkas Cephesi’ndeki Görevi
- Yusuf Has Hacip / Kutadgu Bilig
- İletişimde Kullanılan Gösterge Çeşitleri
- Aşık Paşa
- Mani Örnekleri / En Güzel Maniler – 10
- Cumhuriyet Edebiyatında Birinci Eskiler
- Birinci Dönem Tanzimat Edebiyatı
- Soru İşareti (?) / Noktalama İşaretleri