Bildiri – Tebliğ / Sözlü Anlatım
Bilimsel konular üzerine, bir topluluk karşısında yapılan konuşmadır. “Bildiride her şeyden önce aranan nitelik, bilimsel bir yenilik getirmiş olması ve orijinal bir konuyu ele almasıdır. Bunun yanında bildiri, bilinen bir konuya yenilik getirme, değişik görüş ve düşüncelerle yeni tezler ortaya koyma, bu tezleri bilimsel delillerle doğrulama veya bir önceki tezi çürütme gibi özellikleri de bünyesinde taşır.
Bu değerlendirmeye göre, bildiriyi kısaca, bilimsel bir konuda yenilik getirmek, orijinal bir buluş ortaya koymak amacıyla kaleme alınmış bir yazı türü olarak tanımlamak yerinde olacaktır.”
Bildiri, bir topluluk karşısında okunması bakımından konferansla benzerlik gösterir. Ancak, bildirinin dinleyicileri genellikle o konunun uzmanı kişilerden oluşur. Konferans da bilimsel olmakla birlikte öznel ve duygusal konular da yer alabilir. Oysa bildiri nesnel olmak durumundadır. Bildiri sunan kişi metne bağlı kalır. Konferansta konuşmacı zaman zaman metinden uzaklaşabilir. Konferans tek kişinin konuşmasına dayanırken bildiri genellikle sempozyumlarda belirli bir konu etrafında bir dizi konuşmayla birlikte yer alır. Konferansa göre daha kısadır. Genellikle konuşma on beş yirmi dakika ile sınırlandırılır. Sunulan bildiride ileri sürülen görüşler hakkında soru ve cevaplar yer verilir, tartışmalar yapılır.
Bildiriler uzmanlık dalının gerektirdiği dil, terim ve ifade yapısıyla yazılır. Bildiri, dinleyicilere okunmakla kalmaz, yayımlanmak üzere hazırlanır ve genellikle de yayımlanır.
|» “Hazırlıklı Konuşmalar” sayfasına dön! «|
|» Sözlü Anlatım «| – |» Yazılı Anlatım «|
BENZER KONULAR
Yorum Yaz! | Görüş Bildir!
- Yazının Bağlantısı: Bildiri – Tebliğ / Sözlü Anlatım
- Yazının Bölümü: Sözlü Anlatım
- Diğer kaynaklarda arayın:
- Etiketler: Bildiri, Bildiri Nedir, Bildiri Sözlü Anlatım, Bildiri Türleri, Dil ve Anlatım, Hazırlıklı Konuşma Türleri, Konu Anlatımı, Lys, Sbs, Sözlü Anlatim, Sözlü Anlatım Açıklama, Sözlü Anlatım Konu Anlatımı, Sözlü Anlatım Türleri, Sözlü ve Sözlü Anlatım, Türkçe, Ygs
- Rastgele 10 Yazı:
- Kırgız Türkçesinin Söz Varlığı
- Akşitlerde (İhşitlerde) Kültür ve Sanat
- Uzun Çizgi / Konuşma Çizgisi (—)
- Şemsettin Sami
- Söyleşi (Sohbet) Türünün Özellikleri
Tarihi Gelişimi ve Temsilcileri - Günlük Yazmanın / Tutmanın Önemi
- Kompozisyon Konuları / 1. Sayfa
- Makale Nedir? – Tanımı ve Özellikleri
- Tartışılan “-sal / -sel” Ekleri Üzerine
- Deneme ve Sohbet (Söyleşi) Arasındaki Farklar