15 Temmuz Demokrasi Zaferi Hakkında Kompozisyon
Tarih: 6 Kasım 2016 | Bölüm: Kompozisyon | Yorumlar: 24 Yorum var.
15 Temmuz demokrasi zaferi ve şehitleri anma haftası hakkında hazırlanan aşağıdaki kompozisyonda, Türk milletinin 21. yüzyılda yazmış olduğu bir destan ele alınmaktadır. Bütün dünyaya millet olmanın ne demek olduğunu öğrettiğimiz bu destan, vatanı darbecilere bırakmayan bir milletin kitaplara sığmayacak hikayesini deneme türünde işlemeye çalışmıştır.
Demokrasi Yolunda Darbeye Geçit Yok!
Tıpkı kişiler gibi, milletlerin de karakteri vardır. Bizim milletimizin karakteri, gerçekten erdemlerle donatılmıştır. Bu erdemlerden biri de, yeri geldiğinde vatanını korumak için canından vazgeçmeyi göze alabilmektir. Türk milletinin bu yüksek karakterini yüzyıllara uzanan destansı tarihimizde çok kez görmüşüzdür. İşte bunların sonuncusu, 15 Temmuz 2016’da millet olmanın asaletini, birlikteliğini ve gücünü gösterdiğimiz Demokrasi Zaferi’mizdir.
Türk milletinin demokrasiyle yaşama özgürlüğüne, Türkiye Cumhuriyeti‘nin içte ve dışta bağımsızlığına, ülkemizin huzur ve refahına göz dikenlerin bir temmuz gecesinde yapmaya çalıştığı kalkışmayı, sokaklara dökülen genç yaşlı, kadın erkek, Türk milletinden milyonların bastırdığı bir destandır 15 Temmuz.
Kompozisyon Yazma Kuralları Nelerdir?
Tarih: 18 Aralık 2015 | Bölüm: Kompozisyon | Yorumlar: 28 Yorum var.
Güzel ve etkili bir kompozisyon yazmak istiyorsunuz ve bunu kurallarına uygun, görüntüsü ve içeriği itibariyle en kusursuz şekilde ortaya koyma çabası içindesiniz. Bir kompozisyonda uyulması gereken altın kuralları öğrenmek ve gerek sınavlardaki kompozisyon sorularından yüksek puan almanın, gerekse de kendinizi yazılı olarak güzel bir şekilde ifade etmenin yollarını arıyorsanız, doğru yere geldiniz.
Bir kompozisyon, genel olarak iki yönüyle değerlendirilir: Bunlardan biri “biçim” (görünüş özellikleri), diğeri ise “içerik” (anlam boyutu) olarak söylenebilir. Bunun için iyi bir kompozisyonun taşıması gereken altın özellikleri, iki başlık altında sizlere sunmak istiyorum:
Biçim / Görünüş Özellikleri
1) Kompozisyon, kesinlikle düz, beyaz ve çizgisiz bir A4 kağıda yazılmalıdır. Eğer düz yazma konusunda sorun yaşıyorsanız altına çizgili kağıt koyabilirsiniz; fakat bunun iz bırakmadığından emin olmalısınız.
2) Kullanacağınız kağıdın sol yanından 4 cm, sağ yanından 1,5 cm; üst tarafından 4 cm ve alt kısmından 3 cm kenar boşluğu bırakmalısınız. Bu boşlukları bırakmanızın mantıklı bir gerekçesi vardır. Kompozisyon kağıdınızın dosyalanması veya herhangi bir kenarına not alınması gerektiğinde kenarlarında yeterli boşluk olmalıdır.
Hızlı Okuma Testi ve Teknikleri
Tarih: 31 Temmuz 2012 | Bölüm: Hızlı Okuma | Yorumlar: 38 Yorum var.
Çok okumayan, hatta okumayan bir toplum olduğumuz için anlamla, paragrafla ilgili sorular bize zor gelmektedir. Okuma alışkanlığı
konusunda yapılan bir araştırmada 1973-1975 yılları arasında ülkemizde 30 bin kitapçı olduğu halde 1993 yılında bu sayının 3500’e düştüğü gözlenmiştir.
Bu rakam acı gerçeği gözler önüne sermektedir. Bir Japon yılda 25, bir Fransız 7, bir İsveçli 10 kitap okurken bizde 6 kişiye 1 kitap düşmektedir. 95 kişiye bir kahvehane, 65 bin kişiye 1 kütüphane düşen bir ülkede Anlam Bilgisi soruları tabbii ki zordur.
Bütün bunları sizi kaygılandırmak için sıralamadım. Önce eksiğimizi tespit ederek özeleştiri yapıp, başarmak yolunda güçlü adımlar atmalıyız. Öyleyse bizler okuyan insanlar olmak zorundayız. Hem sınavı kazanmak hem de kazandıktan sonra başarılı bir şekilde üniversite okumak için okumak zorundayız.
Biz sizlere özellikle okumanız gereken eserleri bir liste halinde vereceğiz. Bu kitapları okuyarak hem motivasyon, hem çalışma teknikleri konusunda uzman olacaksınız, hem de okuma ve anlamaya yönelik çalışmalar yapmış olacaksınız. Yani “bir taşla iki kuş vurmuş” olacaksınız.
Meb – Müfettiş Denetim Senaryosu – 5
Tarih: 2 Şubat 2012 | Bölüm: Eğitim | Yorumlar: Yorum yok.
Öğretmene sesini çok etkili kullanabildiğini ve öğrencileri güdülemek için yeterli olduğunu söyledim. Konu alanına ait bilgi birikimini kullanırken, öğrencilerin düzeyine inme sorunu yaşamadığını ve gerçekten anlattığı dersi benim de dikkatle dinlediğimi belirttim. Geleceğimizin umudu olan Türk gençlerini şekillendiren, idealist ruha sahip böyle bir öğretmeni tanıdığım için çok mutlu olduğumu söyleyerek kendisine kişisel ve mesleki gelişim için bazı önerilerde bulundum. iş günü takvimi
Kendisinden gidermesini istediğim eksiklikler üzerinde dikkatle çalışmasını beklediğimi söyledim ve ona her zaman bana ulaşabileceği telefon numaramı ve e-posta adresimi verdim. Yarın tekrar burada olup, denetime devam edeceğimizi belirtip, bu verimli denetim ortamının oluşmasını sağladığı için teşekkürlerimi sundum ve öğretmenin yanından ayrılarak görevli arkadaşlarımın yanına gittim.