- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Raporun Bölümleri Nelerdir?

rapor nedir, nasıl yazılırBaş sayfa: Raporun ismini, konusunu, raporun kim veya kimler tarafından, kimler için hazırlandığını, raporun hazırlanmasına sebep teşkil eden olayı ve bir cümle ile raporun sonucunu içerir.

Özet: Raporun özünü, gayesini, raporda incelenen temel fikirleri, varılan sonuçları ve yapılan tavsiyeleri kısaca belirtir.

İçindekiler Tablosu: Raporun yapısını gösterir, raporda yer alan ana ve tali bölümlerin isimlerini içerir.

Giriş: Raporun konusunu, amacını ve geliştirme bölümünü içerir.

Gövde: konu veya olayla ilgili açıklamaları, kullanılan materyali, üzerinde durulan işlemlerde fikirleri, bunların tartışma ve eleştirmelerini, varılan sonuçların tahlilini içerir. Bütün bu açıklamalar objektif bir bakış açısıyla, ilmi ve mantıklı açıklamalarla desteklenir.

Sonuç: Ana fikir ve meselelerin, bunlarla ilgili tartışma sonuçlarının kısa ve kesin bir şekilde ortaya konulması, teklif, temenni ve görüşlerin açıklıkla belirtilmesi bu bölümde yapılacaktır. Bu bölüm en can alıcı noktadır. Raporda anlatılmak istenen düşünce ve amaçlar tam olarak burada güçlü bir anlatımla ortaya konulur.



Dip Notları: Genellikle raporun gövde kısmı ile ilgili sahifelerin altında yer alan ve ana metinden bir çizgi ile ayrılmış olan bu kısımları, raporun bir bölümü olarak kabul etmek doğru değildir. Bu bölümde kendisinden önceki bölümlerde geçen kelimelerin özel anlamlarını veya açıklamalarını belirtmeliyiz. Bu tamamlayıcı bilgiler bazen de metinde kelimelerden veya deyimlerden sonra açılan parantezlerle de yapıldığı görülmektedir.

Ekler: Mantıklı bir sistemle geliştirilmesi gereken olay ve fikirlerin, hacimli bir gövde yapısı içinde tutarlığını kaybetmesi her zaman mümkündür.

Raporun başarısını tehlikeye düşürecek bu durumdan ve muhtemel karışıklıklardan sakınmak ve fikirlerle ilgili çeşitli desteklerin raporun bu bölümünde yer alması ve yeri geldikçe ana raporun bu bölüme atıflar yapılması uygun bir metot olacaktır.

Bu bölüm raporun zaruri bölümlerinden değildir, ancak ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılacak bir bölümdür. Bu bölümde yer alacak eklerin düzenlenmesi ve numaralandırılması da büyük önem arz eder. Ekler olayın sırasına göre düzenlenmeli ve sıralanmalıdır.

Bibliyografya: Burada, raporun hazırlanmasında yararlanılan eserlerle bu konuda başvurulabilecek dokümanlar yer alır.

| » RaporSayfasına Dön! « |