- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Nişan Töreni Nasıl Yapılır?

nişan töreni nasıl yapılırHeyecan arttıkça artıyor, sevdiğinizle aynı evde yaşamaya gün be gün yaklaşıyorsunuz. Kız isteme ve söz kesme töreninden sonra sırada nişan töreni vardır. Kız istemenin ardından ailelerin tarih belirlemesiyle nişan törenine karar verilir. Nişana katılacak kişi sayısına göre nişanın nerde yapılacağına karar verilir. Nişan eğer dışarda yapılacaksa önceden ikramlar, süslemeler, müzikler için ayarlamalar yapılır. Evde yapılacak nişanlarda da ara sıcakların (sarma, sigara böreği, makarna salatası, tatlılar vs.) ikram edileceği bir masa hazırlanabilir.

Nişan töreninde giyilecek kıyafete damadın annesi ve gelin adayı ile beraber bakılır. Birlikte beğenilen giysi damat tarafından alınır. Nişan evde yapılacaksa sade ve şık bir abiye tercih edilebilir. Dışarıda yapılan nişanlarda birçok kişi şık giyiniyor sizin farkınız olmalı ve bu sebeple kabarık, prenses model veya daha dar kesim bir abiye tercih edebilirsiniz. Abiyenizin rengi de çok önemli. O yılki trend renkleri, modelleri araştırıp bir de mevsime göre karar verebilirsiniz. Saçınızı da kıyafetinize göre yaptırdığınız zaman prens olmaya hazırsınız demektir.

O gün en gösterişli ve dikkatleri üzerinde toplayan kişi siz olmalısınız. Renk konusunda da mevsime göre veya sizin en beğendiğiniz renge göre karar verebilirsiniz. Genel olarak somon, mürdüm, cam göbeği renkleri çok tercih edilmektedir. Çiçeğiniz de çok önemli bence o ayrıntıyı da atlamayın. Şimdilerde moda olan canlı çiçekten buketlerdir; ama ileride de hatıra olarak kalsın derseniz cansız buketi kendi zevkinize göre yaptırabilirsiniz. Saçınızı ve makyajınızı da doğal bir şekil yaptırdınız mı harikasınız.



Nişan yüzükleri yani alyanslarınız ömür boyu kullanacağınız takılarınız olacağı için içinize sinen model olmasına özen gösterin. Eskiden gelin damada, damat da geline alyansını alırdır; fakat şimdi her şeyi çiftlerin kendisi aldığı için kimin aldığı pek de önem taşımıyor. Kızın yüzüğünün içine erkeğin adı ve nişan tarihleri, erkeğin yüzüğünün içine de kızın adı ve nişan tarihleri yazılabilir. Bazıları da çıkma tarihini yazdırabiliyor, tercih sizin.

Yüzüklerin takdim edileceği tepsiler de süslü olmalı. Artık bu zamanda o kadar şık ve güzel tepsiler, makaslar var ki insan hangisini alacağını şaşırıyor. Tepsiyi kız tarafından bekar bir genç kız tutar ve tepsiyi tutan kişiye evlenme sırasının geleceğine inanıldığı için her kız o tepsiyi tutmak için can atar. Tepsiyi tutan kızın kısmetinin açılıp evleneceğine inanılır. Bu konuda meşhur olan birçok yeri gezip harika bir tepsi yaptırabilirsiniz. Alyanslar kırmızı kurdelayla birbirine bağlanmış olarak kuyumcudan alınır ve tepside makas yüzük kutuları bulunur.

Nişan töreni başladıktan sonra duruma göre tepsi getirilir ve aile büyüklerinden bir erkek yüzükleri dualarla, güzel temennilerle takar. Nişan konuşması şöyle yapılabilir:

Buraya oğlumuz ………. ve kızımız ………’ın nişan törenlerine şahitlik etmek için toplanmış bulunuyoruz. Öncelikle geldiğiniz için onlar adına teşekkür ederim. Ayrıca bana bu güzel görevi layık gördükleri için kendi adıma onlara teşekkür ederim. Şimdi kurdeleyle birbirine bağlanmış olan iki alyansı parmaklarına takıyor, mutluluk yolunun açılışını yapıyorum.

Yüzükler takıldıktan sonra seçtiğiniz bir müzikle dans edip sonrasında nişan pastanızı kesebilirsiniz. Pastacılık da artık çok geliştiği için gönlünüzden geçen pastayı yaptırabilirsiniz. Yöreden yöreye farklılık gösterse de nişanda erkek tarafı kıza küpe, bir bilezik, bir de bileklik ve saat takar. Bunların hepsi nişandan önce kız, kızın annesi ve damat tarafıyla gezilerek kızın zevkine göre beğenip alınır.

Neslihan KUTLU