- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Münazara / Sözlü Anlatım

sözlü anlatımAçık oturuma benzeyen bir tartışma şeklidir. Daha çok okullarda, iki grup öğrenci arasında başvurulan bir yoldur. Ortaya atılan bir tezin olumlu ve olumsuz yönleriyle savunulması üzerine kurulur. Bir görüşü her iki yönden görmeye, düşünceyi düşünceyle çürütmeye yönlendirmesiyle zihin jimnastiği sayılır. Bir görüşün olumlu yanlarının yanında olumsuz yanlarının da savunulmasını getirir. Böylece olaylara ve olgulara iki farklı bakışla yaklaşma yeteneği geliştirilme çabası içinde olunur. Münazaraya katılanlar dinleyicileri etkileyerek kendi savundukları görüşü kabul ettirmeye çalışırlar. Savunulan düşüncenin doğruluğu veya yanlışlığından çok savunulmasındaki ustalığa bakılarak gruplara onay verilir. Bu durumda geçersiz bir görüşü savunanlar da başarılı olabilir.

Münazarada önce konu seçilir. Üçer kişiden oluşan iki grup oluşturulur. Ekiplerin konuşmalarını değerlendirecek ve puan verecek bir de jüri kurulur. Önceden belirlenen gün ve saate kadar gruplar hazırlanır. İçlerinden başkan ve sözcü seçerler. Savunacakları düşünceleri belirlerler. Önce konuya olumlu bakan ekip, sonra olumsuz bakan ekip söz alır. Birbirlerinin görüşlerini çürütmek için tezler ileri sürerler. Son konuşmalar yapıldıktan sonra ekiplerin etkileme gücüne ve düşüncelerini savunmadaki başarılarına göre jüri değerlendirmesini yapar.



Roman okumak insana yarar mı sağlar zarar mı?
– Turizmin ülke kalkınmasına yaran mı yoksa zararı mı var?
– Bir ülke için kültür varlıkları mı ekonomi mi daha önemlidir? gibi değişik konular üzerinde münazara yapılabilir. Önemli olan yetişme çağındaki insanların bakış açılarının genişlemesi, birbirleriyle rekabet edebilmesi, olayları ve olguları değişik yönleriyle değerlendirme becerisine ulaşmasıdır.

Münazara, “Bir izleyici topluluğu karşısında etkili konuşma alışkanlığı kazandırır. Düşünme gücünü geliştirir. Eleştirme gücü kazandırır. Araştırma ve incelemeye yöneltir“. Grup hâlinde hareket etme ve dayanışma becerisini artırır.

Toplum içerisinde yaşayan, diğer insanlarla dil aracılığıyla iletişim kuran, hayatını dil yardımıyla düzenleyen insanın ana dilini doğru, güzel ve etkili bir şekilde kullanması gerekir. Bunun için de vurgu, tonlama ve diksiyondan başlayarak dil kurallarını, konuşma türlerini öğrenmesine ihtiyaç vardır.

“Hazırlıklı Konuşmalar” sayfasına dön! «|

Sözlü Anlatım «| – |» Yazılı Anlatım «|