- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Konferans / Sözlü Anlatım

sözlü anlatım“Fransızca ‘conference’ sözcüğünden gelen bu terim, dilimizde başlıca iki kavramı ile yerleşmiştir. Birincisi, dinleyicilere bilim, sanat, edebiyat vb. konularda bilgi vermek ve açıklamalı anlatıma dayalı konuşma yapmak anlamındadır ve yaygın olarak bu kavramı ile kullanılmaktadır.

İkincisi, diplomatik alanda, uluslararası bir sorunun tartışılması ve incelenmesi amacıyla oluşturulan toplantıdır.”

Bilim adamı, yazar, düşünür ve sanatçıların yahut alanında uzman kişilerin önceden belirlenmiş herhangi bir konuda, toplumSözlü Anlatım, Sözlü ve Sözlü Anlatım, Sözlü Anlatım Türleri, Sözlü Anlatım Açıklama, Sözlü Anlatım Konu Anlatımı, Konu Anlatımı, Sbs, Lys, Ygs, Türkçe, Dil ve Anlatım, Hazırlıklı Konuşma Türleriun geniş bir kısmını veya bir kısmını ilgilendiren gündemdeki bir konuyu açıklamak ve bilgi vermek veya bir çalışmayı tanıtmak amacıyla kapalı bir salonda ve topluluk önünde yaptıkları konuşmaya konferans adı verilir.



Konferansın amacı, bir düşünceyi, görüşü dinleyicilere aktarmak, onlara benimsetmektir. Bunun için konferansın konusu dinleyicilerin ilgisini çekecek şekilde olmalı, düşünceler bir bütünlük içinde verilmeli, örneklerle ve belgelerle desteklenmeli, dinleyiciyi sıkacak derecede uzun değil açık, anlaşılır ve akıcı olmalıdır.

Konferansı verecek kişi önceden ön hazırlıklarını yapmalı, daha önce konu hakkında ortaya konulan görüşleri gözden geçirmeli, gerekli notları almalıdır.
Konferansta önce konuşmacı dinleyicilere takdim edilir. Konuşmaya, konferansı tertipleyenlere ve dinleyicilere teşekkür ve saygı bildiren, iltifat edici birkaç sözle başlanır. Sonra konu, çerçevesi çizilerek ortaya konulur; konuşmacı, maksadına göre konusunu bir plan çerçevesinde açar, o konudaki farklı görüşleri kırıcı ve tahkir edici olmayan ifadelerle eleştiri süzgecinden geçirir. Bayağı ve argo sözler kullanmaktan kaçınır. Zaman zaman örnekler ve fıkralarla, konuşma tarzını değiştirmesiyle, ses tonuna verilecek iniş ve çıkışlarla dinleyicilerin dikkatini ve ilgisini uyanık tutmaya çalışır. Gereğinden fazla yüksek sesle konuşmak, dinleyicilerin dikkatini dağıtacaktır.

Konuşmanın dinleyiciler üzerinde etkili olabilmesi için konuşmacı sözlü anlatım tekniklerine uymalı, elindeki notları okumak yerine, onlara gerektiğinde hatırlamak ve konudan uzaklaşmamak için bakmalıdır. Dinleyicilerle göz temasını kaçırmadan söylemek istediklerini ifade etmelidir. Kısa bir konferansta konu gereğince ele alınamayacağı gibi, uzun bir konuşma, konunun dağılmasını ve ilginin azalmasını getirecektir. Bunun için süreye dikkat edilmelidir. Konuşmacı bitirirken yaptığı konuşmayı kısaca özetlemeli, dikkat çekmek istediği konuları vurgulamalı ve dinleyicilere teşekkürle konuşmasını tamamlamalıdır. Konuşmacı, konuşma konusuyla ilgili kendisine yöneltilebilecek sorulara hazırlıklı olmalıdır.

“Hazırlıklı Konuşmalar” sayfasına dön! «|

Sözlü Anlatım «| – |» Yazılı Anlatım «|