- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Kitap Telif Ücretleri

kitap telif ücretleriBir kitap yazmak, gerçekten çok zahmetli ve yoğun bir süreci gerektiriyor. Elbette öyle baştan savma bir kitap yazmak değil, ciddi ve bilimsel bir esere imza atmaktan bahsediyorum. Bir kitabı yazdıktan sonra, yayınevi bulma ve o yayınevi ile telif konusunda anlaşma sürecinde olanlar için yararlı birkaç bilgi vereceğim.

Öncelikle “telif” ne demektir, onunla başlamak gerekir. TDK şöyle tanımlamaktadır: Bir fikir veya sanat eserini yaratan kişinin, bu eserden doğan haklarının hepsi, telif, yazar hakkı, röyalti.

Kitap telif ücretleri, iki şekilde hesaplanmaktadır. Bunlardan birincisi, yazdığınız eserin tüm haklarını yayınevine devretmek koşuluyla olmaktadır. Diğeri ise, eserin hakları sizde saklı kalmak koşuluyla, yayınevinden kitabınızı basmaları karşılığında alacağını telif ücretidir. Birinci yöntemde, yani kitabın tüm haklarını yaynevine devretmeniz durumunda alacağınız telif ücreti, yayınevinin kitabınıza verdiği değerle paraleldir. Yani eğer çok mükemmel bir kitap yazmışsanız ve yayınevi bu kitabı çok sevip, yüz binlerce satabileceğini düşünüyorsa, ona karşılık size aklınızdan geçmeyecek telif ücreti teklif edebilir. Veya sırf basmak için basılaca bir kitap yazmışsanız, çok düşük telif ücretleri teklifi alabilirsiniz.



İkinci yöntemde, yani telif hakları sizde saklı kalmak koşuluyla, yayıneviyle geçici anlaşma yapmanız durumunda ise kitabın etiket fiyatının %9’u üzerinden telif ücreti alırsınız. Örneğin bir kitap yazdınız ve bu kitaptan yayınevi 5.000 adet bastı. Kitabın satış fiyatını 10 TL olarak düşünürsek, alacağınız telif ücreti şöyle hesaplanır:

Telif Ücreti = Baskı Sayısı x Etiket Fiyatı x 0,09

Örnekteki Telif Ücreti = 5.000 x 10 x 0,09 = 4.500 TL

 Memurlar, yine yasalarda geçtiği üzere yazdıkları kitaplardan telif ücreti alabilmektedirler. Telif haklarıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın sitesinden ayrıntılı bilgiyi alabilirsiniz.

ÇokBilgi.Com