- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Iphone Şarj Süresini Uzatmak

iphone pil tasarrufu, şarj sorunuIphone şarj süresi çok kısaysa ve bataryanız çok çabuk bitiyorsa, pil tasarrufu sağlamak için belli başlı tavsiyelere uyarak bu sorunu çözebilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gerekir ki, yeni nesil akıllı telefonlar içerisinde yüzlerce özellik barındırıyor. Ses, hareket ve ışık sensörü gibi çevre değişkenlerine duyarlı telefonunuz, yüksek hızda bağlantı sağlamak üzere geliştirilmiş özellikleri kullanırken bataryanızın çabuk bitmesine neden oluyor.

Bu aslında bütün akıllı telefonların ortak sorunu. Çünkü HD kalitede ekran görüntüsü ve çok hızlı bir sistem sunan, dahası bütün sosyal araçların anlık bildirimleriyle bir bilgisayar gibi çalışan bu telefonların şarjı resmen sömürmesi hiç de garipsenecek bir durum olmasa gerek diye düşünüyorum.

Iphone kullanıcılarının en çok yakındıkları sorunların belki de başında gelen şarj problemi, aslında birkaç düzenlemeyle büyük oranda kurtulabileceğiniz bir sorun. Aşağıda sıralanan pil tasarruf ilkelerinin büyük çoğunluğunu telefonunuzda etkin hâle getirirseniz, şarjınızın iki güne kadar yeteceğini göreceksiniz.

Iphone Şarjı Normalde Ne Kadar Gider?

Kutusundan yeni çıkarılmış bir Iphone 4S, etkin bir şekilde internet, oyun, arama, mesaj ve facebook / twitter gibi sosyal araçları kullanan biri için en fazla bir gün dayanabilecek pil ömrüne sahiptir. Özellikle işlemciyi yoğun olarak kullanan oyunlar ve yüksek çözünürlükteki videolar, şarjınızın çok kısa sürede bitmesine neden olabilir. Oyun, internet ve sosyal araçlardan çok, arama ve mesaj özelliklerini yoğun olarak kullanan kişiler için ise Iphone‘un şarjı ortalama iki güne kadar dayanabilmektedir. Iphone 4, 4S ve 5 için şarj süreleri aşağı yukarı aynıdır. IOS 6 ve üzeri işletim sistemi kullanan tüm cihazları aşağı yukarı iki güne bir şarj etmek gerekmektedir.

Iphone Pil Tasarrufu Önerileri

Iphone’un şarj süresini uzatmak için aşağıda sıralanan tavsiyeleri tek tek yerine getirmeniz, büyük oranda pil tasarrufu sağlayacaktır. Bu maddeler içinde sizin için vazgeçilmez olan özellikler varsa, bunları atlamanız mümkündür. Fakat sıralanan 25 öneri, genellikle birçok kullanıcı için gereksiz gördüğümüz şeylerden oluşmaktadır.

iphone, ayarlar1. Telefonun ekran parlaklığı ayarlarındaki “otomatik parlaklık” seçeneğini devre dışı bırakın. Çünkü bu telefonu kulağınıza yasladığınız bölümdeki ışık sensörünün sürekli ortam ışığını denetlemesine neden olmaktadır. Ayrıca burada hem gündüz hem gece size yeterli gelebilecek en düşük düzeyde ekran parlaklığını seçmeniz gerekiyor. Böylece şarjı en çok bitiren ekran ışığını ideal düzeye getirmiş olursunuz.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Parlaklık ve Duvar Kağıdı)

2. Telefonunuzda “otomatik kilit” özelliğini mutlaka açık tutun. Çünkü ekranı söndürerek kilitleme özelliği, yalnızca güvenlik sağlamakla kalmaz; ekranınızın gereksiz yere açık kalmasını önler. Ayrıca kilitli ekranda birçok uygulama pasif hâle geldiğinden, bu uygulamaların da şarjı bitirmesi önlenmiş olur.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Genel > Otomatik Kilit)

3. Şarjınızın çabuk bitmesinin nedenlerinden belki de en önemlisi olan “bildirimleri” asgari düzeye indirmeye çalışın. “Facebook, twitter, mail, tango, whatsapp, skype, forusquare, instagram” gibi bazı sosyal araçların size “push bildirimi” göndermesi belki vazgeçemeyeceğiniz özelliklerden biridir. Fakat bunları en aza indirmeniz, şarjınızı önemli ölçüde koruyacaktır. Çünkü bu bildirimler sürekli olarak bu hizmetleri kontrol etmek zorunda kalırlar.  Bu da şarjınızın kısa sürede bitmesine neden olabilir.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Bildirimler)

4. Özellikle “mail” hesaplarınızı oldukça azaltın. Ve maillerinizin sürekli kontrol edilmesi özelliğini “yeni verileri al” bölümünden kapatmanız gerekiyor. Ancak siz posta kutunuza girdiğinizde “elle” kontrol edeceğiniz duruma getirmeniz şarjınızda gözle görülür bir düzelme yaratacaktır.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Mail, Kişiler, Takvimler > Yeni Verileri Al)

5. AppStore dünyanın en geniş içerikli uygulama mağazası olduğundan, sürekli buradan uygulamalar / oyunlar yüklüyor olabilirsiniz. Bu uygulamalar içerisinde gerçekten sıklıkla kullanmadıklarınızı kaldırın. Ana ekranınızı düzenli ve az öğe içerecek biçimde düzenlemeniz yarar sağlayacaktır. 3 ayda bir kullandığınız bir uygulamanın telefonunuzda 500 mb yer kaplamasının hiçbir mantığı yok. Bunun için düzenli olarak telefonunuzda temizlik yapmanız iyi olacaktır. Ayrıca ana ekrandaki uygulamaları klasörler altında toplamanız da yararlı olacaktır.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Genel > Kullanım)

iphone, kullanım, hafıza6. Telefonunuzda işletim sistemine yetecek kadar boş alan bırakın. Hafıza kartı olmadığından, hem telefonda yüklü IOS sistemi hem de uygulamalar aynı alanı kullanmak zorundadır. Bunun için telefonunuzdaki yer azaldıkça, sistem yavaşlayacak ve daha fazla işlemci kullanmak zorunda kalacaktır. Bu da şarjınızın çok çabuk bitmesine neden olacaktır. Telefonunuzu, aşağıda belirtilen işlem basamağından ara sıra kontrol ederek, boş hafızanın en az 3-5 gb arasında olup olmadığına bakmalısınız. Gereksiz ve yüklü uygulamaları kaldırmanız yararınıza olacaktır.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Genel > Kullanım)

7. Wi-fi, bluetooth ve GPS özelliklerini kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutun. 3G ile internete bağlanmak, wi-fi ile bağlanmaktan daha çok şarj harcar. Bunun için mümkün olduğunca wi-fi kullanmaya özen gösterin. Wi-fi imkânının olmadığı yerlerde bunu kapalı tutun. Bluetooth zaten iphone telefonlar için neredeyse hiç kullanılmayan bir özellik olduğundan, bu özelliği kullanmadığınız zamanlarda mutlaka kapatın. Bir yer bildirimi yapacaksanız, önce gizlilik bölümünden GPS’i açın, bildiriminizi yaptıktan sonra tekrar bunu kapatın. Büyük oranda şarj tasarrufu sağlayacaktır.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Wi-Fi / Bluetooth) ve (Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri)

8. Türkiye’de 3G her yerde aynı kalitede çekmeyebilir. Bunun için telefonunuz 3G bağlantısını bulabilmek için sürekli şarj harcar. Ayrıca interneti kullanmadığınız zamanlarda 3G’nin hiçbir numarası yoktur. Bu anlamda iphone’un yalnızca telefon özelliklerini (arama, mesaj vb.) kullandığınız zamanlarda 3G’yi kapalı tutmanız, sadece Edge ile yetinmeniz şarjınızı uzun süre koruyacaktır.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Genel > Hücresel)

9. Apple, yılda 5-10 arasında sistem güncellemesi yapar. Bu güncellemeler, telefonunuzdaki hata ve açıkları giderme amaçlıdır. Yani telefonunuzun sistemini kodlayan insanlar, bu sistemdeki hataları böyle yamalar ile gidermeye çalışırlar. Bu anlamda hataları giderilmiş bir sistem kullanmak amacıyla, güncellemeleri takip etmeniz ve zaman kaybetmeden telefonunuzdaki IOS sürümünü güncellemeniz sistem performansınızı arttırmakla birlikte, şarjınızın da uzun süre gitmesine yardımcı olacaktır.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme)

10. Telefonunuzun “multitasking” özelliğini sürekli olarak denetim altında tutun. Iphone’da bir uygulamadan çıktığınız zaman, o uygulama arka planda çalışmaya devam eder. Bu da ram’in kullanılması yüzünden şarjın çabuk bitmesine neden olur. Bunun için telefonunuzun orta düğmesine (home) iki kere dokunup çalışan uygulamaların üzerine parmağınızı basılı tutarak, köşelerindeki çarpı işaretleriyle tümünü kapatın. Bilgisayar mantığı ile ram’in yükünü hafifletip, pil tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca ara sıra, gece uyumadan önce telefonunuzu kapatıp, birkaç dakika sonra açmanız ram’in temizlenmesine yardımcı olur. Bu bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gibidir. Hatta telefonunuzun yavaşladığını düşündüğünüz zamanlarda “home” tuşu ile “açma/kapama” tuşuna 10 saniye kadar basılı tuttuğunuz zaman iphone’a “hard reset” atılacaktır. Bu da telefonda yığılan gereksiz bilgilerin silinmesini sağlayacak ve sisteminizi hızlandıracaktır.



11. Apple resmi sayfasında pil tasarrufu için yaptığı açıklamada telefonunuzu ayda en az bir kere “tamamen şarjını bitirip, tam doldurma” işlemi yapmamızı önermektedir. Yani telefonunuzun ayda bir kere tamamen şarjının biterek kapanmasını bekleyin. Daha sonra şarja takarak %100 olana kadar doldurun. Bu işlem bataryanın ömrünü uzatmaktadır. Ayrıca bataryanızı tam doldurmadan çekmemeye gayret gösterin.

12. Telefonunuzu USB kablosuyla şarj etmeniz mümkündür; fakat şarj aleti, iphone için en ideal amperde elektrik akımı ile bataryanızı şarj edeceğinden şarj aleti kullanmanız tavsiye edilmektedir. Ayrıca kapalı bir bilgisayara telefonunuzu USB kablosuyla takılı biçimde bırakmayın. Bilgisayar, telefonunuzdaki şarjın bitmesine neden olacaktır.

13. Müzik dinlerken “ekoleyzır” kullanmanız ve “karıştırmak için salla” özelliği şarjınızın çabuk bitmesine neden olabilir. Bu gereksiz özellikleri kapatmanızda yarar var.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Müzik > EQ / Karıştırmak İçin Salla)

14. Iphone ana ekranında kullandığınız arka planın çok açık renkte olmamasına özen gösterin. Bu ekran parlaklığını üst düzeyde tutmak için çok şarj kullanmayı gerektirecektir.

15. Telefonunuzu çok sıcak ve soğuk ortamlara bırakmamaya özen gösterin. Apple yaptığı açıklamada, oda sıcaklığı dışında çok düşük ve yüksek sıcaklıklar iphone’un şarjının çabuk bitmesine ve batarya ömrünün çabuk tükenmesine neden olabileceğini söylemektedir.

iphone bildirimler16. Siri, Türkçe çalışmadığından ve çalışsa bile Türkiye için geliştirilmediğinden bunu kapatın.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Genel > Siri)

17. iCloud belki de Iphone’un en güzel özelliklerinden biridir. Fotoğraf yayını, notların ve kişilerin bulut hafızada saklanması gibi özellikler, iphone’un gerçek bir akıllı telefon olduğunu hissettiren özelliklerdir. Fakat bu özellikleri kullanmıyorsanız kapatmanız pil tasarrufu sağlayacaktır. Özellikle “fotoğraf yayını” her çektiğiniz fotoğrafı buluta yüklediğinden şarjınızın erken tükenmesine neden olabilir.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > iCloud)

18. Mesajlar bölümündeki okundu bilgisi, gereksiz bir hücresel veri aktarımı yaratacağından, bunu kapatmanız işe yarayabilir.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Mesajlar > Okundu Bilgisi Gönder)

19. Apple’ın reklam takibi yapma özelliği, lokasyon hizmetini çalıştıracağından sürekli bir veri aktarımı yapmayı gerekli kılar. Bunun için cihazınızda reklam takibi yapılma özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Genel > Hakkında > Reklam)

20. Eğer çok kaliteli fotoğraflar çekmek istemiyorsanız, fotoğraflardaki “HDR” özelliğini kapatmayı deneyin. Çünkü bu özellik, aynı anda iki fotoğraf çekip birleştirerek en iyi kalitede fotoğrafı elde etmeyi amaçlar.

21. Telefonunuzu uygulama çöplüğü hâline getirmemek kadar, yüklediğiniz uygulamaların telefonu ne kadar etkin kullanacaklarını belirlemek de önemlidir. Programların “kişiler, fotoğraflar” gibi öğelere erişmesine izin verirken, iki kere düşünmeniz gerekmektedir. Ayrıca “… uygulaması size bildirim göndermek istiyor.” şeklinde gelen uyarılara her zaman “hayıryanıtını verin. Çünkü push bildirimleri, şarjınızı emip sömüren bir olaydır.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Gizlilik)

22. Zil sesinizi, titreşimi ve klavye seslerini oldukça mâkul düzeye getirin. Klavye seslerini kapatmanızda yarar var. Zil sesinin de duyabileceğiniz düzeyde tutulması yarar sağlayabilir.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Sesler)

23. Telefonunuzu koruması için kullandığını kılıflar, şebeke servisinin düşmesine neden olabilir. Bunun için iphone daha fazla enerji tüketerek şebekeye bağlanmaya çalışır. Bu anlamda kullanacağınız kılıfların özellikle metal olmamasına ve telefonunuzu çepeçevre sarmamasına dikkat edin.

24. Rehberinizde sıralanan kişilerde mümkün olduğunca bütünleştirilmiş bilgileri sıralayın ve her kişi için “facebook, twitter” hesabıyla bağlantı kurulması özelliğini kapatın.

25. Safari, iphone için üretilmiş en güzel ve güvenilir tarayıcıdır. Bu tarayıcı diğerlerinden daha az işlemci kullanır ve daha hızlı çalışır. Bunu kullanırken ara sıra “tarihçeyi, çerezleri ve verileri sil” özelliğinden çerezleri temizlemeyi ihmal etmeyin.
İşlem Basamakları: (Ayarlar > Safari > Çerezleri ve Verileri Sil)

Ayrıca aşağıda, IphoneDo kardeşimizin hazırlamış olduğu muhteşem video bulunmaktadır. Bu videoda da sıkça tekrarlandığı üzere, “passbook, siri, otomatik saat güncellemesi” gibi kullanmadığımız özelliklerin tamamen kapatılması şarjı gerçekten uzun süre dayanır hâle getirmektedir. Kendisine bu eşsiz anlatım için sonsuz teşekkürler. (:

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu