- Çokbilgi.com - https://www.cokbilgi.com -

Hızlı ve Kolay Test / Soru Çözme Teknikleri

hızlı ve kolay test çözmeSoruların soruluş tarzı da bizim başarımızı etkileyen unsurlardandır. TEOG, LYS veya KPSS klâsik tarzda soruların sorulduğu bir sınav değildir. Bu nedenle çoktan seçmeli soru tiplerini, bu sorulara nasıl yaklaşılması gerektiği önemlidir. Biz bu konuyu da başarmanız için önemli gördük ve bu kitabın sınırları içine koyduk.

Pek çok öğrenci çoktan seçmeli test sorularını diğer sınavlara tercih ederler, çünkü cevabı içinde olan sorulardır. Özellikle bilgi sorularında hafızanıza yüzde yüz yüklenmeseniz de olur. Yani sizin için hatırlatıcı özellikte sorulardır. Pek çok öğrenci bu tip sorular sayesinde okuldaki sınavlardan geçmiştir. Diğer sorulara oranla cevaplandırılması daha kolaydır.

Hele bir de bu tip sınavlara alışıksanız ve eleme yöntemini kullanabiliyorsanız, tam olarak bilgi sahibi olmadığınız konularda bile başarı sağlayabilirsiniz. Bu tip soruların tek riskli yanı çeldirici şıklara takılmanızdır. Çeldirici şıkla doğru şık arasında muhakeme gücünüzü kullanabilirseniz, bu sıkıntıdan kolayca kurtulursunuz.

Soruyu çok fazla okuyarak kafanızı karıştırmayın, ayrıntılara girip yanlış yola girmeyin. Özellikle anlam bilgisiyle ilgili sorularda fazla derin düşünmemeye çalışın. Anlam bilgisi yoruma uygun sorular olduğu için zorlarsanız, ilgisiz yorumlarda bulunursanız aşağıda verilen 5 seçenekten 5’i de cevap olarak görünebilir. Birçok öğrenci ilk okuduğu ve cevaplandırdığı seçeneğin doğru olduğunu söyler, bu doğrudur. Çünkü ikinci ve üçüncü okuyuşunda ilgisiz yorumlarda bulunduğu için, daha derin düşündüğü için yanlış yapma olasılığı da artar.



Karşınıza sözel ve sayısal olmak üzere iki tip sınav çıkacaktır. Sınav kitapçığınızda muhtemelen 180 soru olacaktır. Size sözel ve sayısal için gerekli bir zaman dilimi önerilecektir. Ancak sözel ve sayısal bölümler de kendi içinde bölümlere ayrılmıştır. Bunlarla ilgili veya bir dersin çeşitli konularıyla ilgili bir öneride bulunulmayacaktır. Öyleyse zaman dilimini asıl ayarlaması gereken sizlersiniz.

Öncelikle çok iyi bildiğiniz, daha önce başarılı olduğunuzu tespit ettiğiniz derslerin çözülmesi daha önemlidir. Bilmediğiniz veya çözmekte çok zorlandığınız sorularla uğraşmanız hem moralinizi bozacaktır, hem de zamanınızı boşa geçirmenize neden olacaktır. Belki de zor sorularla vakit geçirdiğiniz için çok iyi bildiğiniz sorulara vakit kalmayacak ve sonuç hüsran olacaktır. hızlı okuma testi

TEOG, LYS veya KPSS’ye girmeden önce hangi sorulara öncelik vereceğinizi tespit etmek için deneme sınavları sizin için iyi bir fırsattır. Hangi sorulara ne kadar vakit ayırmanız gerektiğini deneme sınavlarında deneme yanılma yoluyla tespit ediniz. Tabii bu uygulamayı yaparken çözmenizin şart olarak görüldüğü soruları unutmayınız, çünkü sizler sözel, eşit ağırlık ve sayısal olarak gruplara ayrılıyorsunuz.

Eğer bazı bilgileri veya formülleri sınav esnasında unutacağınıza inanıyorsanız, sınavdan önce kitapçığınızın üzerine bunları yazınız. Bu formüller sınav esnasında hafızanızın rahatlamasına yarayacaktır.

Unutmayın dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü bir sınavdasınız. Bir fazla yanlış yaparak arkadaşının kazandığı fakülteyi kazanamayan öğrencilerin sayısı onlarla, yüzlerle hatta binlerle ifade edilmektedir. Bölümlerin tavan ve taban puanları incelendiğinde aralarındaki farkın çok küçük seviyelerde olduğu unutulmamalıdır. Öyleyse çözemediğimiz soruları yazı tura usulüyle işaretlemek hiç doğru bir hareket değildir. Tahmin etmek için verdiğiniz uğraşa karşı değilim, ancak tahmin etmenin de bir ilmi vardır.

Eğer sorunun doğru cevabını net olarak bilmiyorsanız, eleme metodunu kullanarak en az iki seçeneğe indirdikten sonra tahmin yeteneğinizi kullanabilirsiniz, çünkü doğruyu bulma olasılığınız artık yüzde ellidir. Eleyerek iki seçeneğe indirmeden kesinlikle tahminde bulunmayınız. İki seçeneği indirdikten sonra da yine yapmanız gereken metotlar vardır. Eğer iki seçenek birbirine çok benziyorsa, hatta aynı bilgileri içeriyorsa ikisini de seçmeyin, cevap başka bir seçenektir, o başka seçeneği de bulamadıysanız o soru üzerinde fazla vakit harcamayın, cevapsız bırakın. Eğer bulduğunuz iki seçenek birbirinin tersiyse biri doğrudur. hızlı okuma

kolay test çözmeTabii vaktiniz kalırsa tekrar o soruya dönebilirsiniz. Bazen geriye dönüşler size şans kazandırır, çünkü bazı soruların cevapları daha sonraki soruların içinde gizli olabilir.

Kim 500 Milyar İster yarışmasını hepiniz biliyorsunuz, o yarışmada kullanılan eleme yöntemlerine dikkat edin. Bazıları bu yöntemi iyi kullandığı için bol miktarlarda paralar kazandılar. Eleme yöntemi kullanmayıp cevap şudur diye kesin yargılı olanlar daha yarışmanın başlangıcında kaybettiler. Siz para kazanmayacaksınız, ama bildiğiniz her soruda hayalinizdeki üniversiteye bir adım daha atmış olacaksınız.

Hangisi yanlıştır, olamaz, değinilmemiştir, çıkarılamaz, varılamaz… gibi olumsuz tipteki sorulara dikkat ediniz. Bazen çok iyi bildiği bir soruyu olumlu olarak algıladığı için yanlış çözenler vardır. Böyle ifadelerin altı genelde çizilidir, ama yine de siz de belirgin bir çizgiyle bunu pekiştirebilirsiniz. Kalemi iyi kullanın ve  hafızanıza fazla yüklenmeyin.

Kendinize özgü birtakım işaretler sistemi geliştirin. Örneğin kesinlikle çözemeyeceğiniz bir soruysa (/) işaretini, vaktiniz kalırsa tekrar bakmak için (?) işaretini kullanabilirsiniz. Önemli gördüğünüz yerlerin altını çizebilirsiniz. Soruyla ilgili semboller üreterek küçücük resimler çizebilirsiniz. Doğru cevaba (0) işareti koyabilirsiniz. Yani bu yöntemleri sizin geliştirmeniz daha iyi olur, ama işaretler sisteminizin olması şart.

Yanlış olduğundan kesin emin değilseniz ilk verdiğiniz cevabı değiştirmeyin. Şıkların içinde hepsi, her zaman, hiçbiri gibi genel ifadeler varsa bunlar genelde yanlış olur. Seçenekteki tüm kelimelerin anlamlarını bilmeden bunu kesinlikle elemeyin. Belki de anlamadığınız için doğru cevap budur.

Doğru cevabı bulsanız da diğer seçeneklere göz atın, hani yanılıyor olabilirsiniz değil mi? Soruyu çözdükten sonra doğru cevabı hemen işaretlemek faydalıdır, eğer bunu dikkat kaybı olarak değerlendiriyorsanız en azından sayfayı bitirdikten sonra geçirmek lâzım. Öğretmenlik hayatım boyunca işaretlerken şıkları kaydırdığı için sınavı kazanamayan onlarca öğrenci tanıdım.

Hızlı Okuma sayfasına dön! «|